C.Ligniperda
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Mam pewien problem z moimi podopiecznymi przenioslem je do formi jest ich okolo 35 + Krolowa i znosi ona jaja lecz wogole sie nie rozwijaja maja odpowiednio pokarmu i mysle ze niczego im nie brakuje jaka moze byc przyczyna tego przestoju????? z gory dziex i Pozdro
F. fucsa C. ligniperda L. niger a zaniedługo pewnie i jeszcze jakiś ciekawy gatunek :D
Myślę, że to stagnacja*. Przezimuj, to wszystko się wyjaśni.
Pozdr.
Dla określenia stagnacja są też inne zamienniki, to żaden fachowy termin; tak go wszędzie powtarzasz ; p
Pozdr.
Dla określenia stagnacja są też inne zamienniki, to żaden fachowy termin; tak go wszędzie powtarzasz ; p
Ostatnio zmieniony czw 16 paź, 2008 przez Marlan, łącznie zmieniany 1 raz.
1 wrzesień 2008. Na świat przyszła moja pierwsza mrówka :)
No wlasnie nei mam jak przezimowac ich bo formi mam za duze i do lodowki nie wchodzi
a trwaja u mnie w domu teraz prace remontowe to piwnica tez odpada moze jest z tego jakies inne wyjscie?? nie tylko zimowanie chyba ze znacie sposob na przezimowanie mrow bez wkladania calego formi do lodowy 
F. fucsa C. ligniperda L. niger a zaniedługo pewnie i jeszcze jakiś ciekawy gatunek :D
extremalnie to możesz wystawić na dwór i obłożyć wszelkim padłym zielskiem i gałązkami tak, jak drzewka i kfiaty. może strych albo szklarnia..? (z tą szkalrnią, to możliwe, że przesadzam :P)kulas pisze:nie tylko zimowanie chyba ze znacie sposob na przezimowanie mrow bez wkladania calego formi do lodowki
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
jak mogą zwiać do innej części formi, to bierzesz 2 lampki albo 3 . Na formi kładziesz termometr i lukasz jak rośnie temperatura. Im wolniej tym lepiej,jak nie przyrasta to przysuwasz lampki i obserwujesz. Przy 30 baardzo uważnie przysuwaj, mośliwe, że już przestanie im się to podobać i zaczną się denerwować. Lampki ustawiaj zawsze tak, by wejście było najchłodniejsze, tak by wpierw tam się przeniosły. Bezpośrednio do wejścia przytknij szczelnie probówke, najlepiej przy pomocy wężyka gumowego, takiego by królowa przeszła...
Ano wsadź to do skrzynki i an balkon wystaw bedzie gites... ligniperdy do -15 wytrzymuja:>
I nie baw sie w zadne temperantometry i probowniki, bo tak bardziej zaszkodzisz niźli pomozesz...
I nie baw sie w zadne temperantometry i probowniki, bo tak bardziej zaszkodzisz niźli pomozesz...
rzepa żepa ziepa ziepa
.png)