Jaki gatunek i czy to krolowa?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Jestem kompletnie zielony w tym temacie, ale wydaje sie on interesujacy dlatego chce sprobowac swoich sil Znalazlem taka o to mrowke, ale nie wiem jaki to gatunek i czy jest to w ogole krolowa. Zauwazylem po jednym dniu jakby jajeczko(ale tego tez nie jestem pewny). Licze na wyrozumialosc.
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Jak dla mnie to za słabe zdjęcie by rozpoznać czy to królowa, jeżeli tak, z czerwonymi elementami to zapewne Formica.
Mniej więcej tak wyglądają poszczególne gatunki.
http://blog.mrowki.ovh/2018/02/fotograf ... krolowych/
Sama królowa ma większego garba oraz blizny po skrzydłach.
Tak wyglądają stadia rozwoju mrówek.
Pozdrawiam
Jak dla mnie to za słabe zdjęcie by rozpoznać czy to królowa, jeżeli tak, z czerwonymi elementami to zapewne Formica.
Jeżeli mowa o tej brązowej kropce... to kupa
Mniej więcej tak wyglądają poszczególne gatunki.
http://blog.mrowki.ovh/2018/02/fotograf ... krolowych/
Sama królowa ma większego garba oraz blizny po skrzydłach.
Tak wyglądają stadia rozwoju mrówek.
Pozdrawiam
Nie odpowiem na to pytanie bo sie po prostu nie znam. Wyglada na mrowke. 6 nog, glowa jak typowa mrowka, tulow, odwlok. Wyglada w sumie na formice, ale ma tylko kawalek tulowia wygladajacy na czerwony. Jak kliknie sie na zdjecie to widac dokladniej.
No ja wiem że ty nie wiesz bo o to pytasz
Ze zdjęć mi się wydaje że ten owad nie ma stylika jak mrówki, odwłok ma jakiś dziwny kształt oraz czułki ma wygięte inaczej
Ze zdjęć mi się wydaje że ten owad nie ma stylika jak mrówki, odwłok ma jakiś dziwny kształt oraz czułki ma wygięte inaczej
W niebie:
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Też mi się wydaje że to nie mrówka.
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Tak, królowa z rodzaju Formica, po bardziej podłużnym odwłoku chyba można stwierdzić że z podrodzaju Serviformica (rufibarbis/cunicularia/clara).
A to nie jest formica fusca, ktora jest pod ochrona ?
Chodzi mi o to czy moge podjac sie proby hodowli
Edit:
Po porownaniu zdjec i przeczytaniu kilku opisow mysle, ze jest to jeden z gatunkow, ktore wymieniles, czyli formica rufibarbis.
Podeslac jeszcze jakies zdjecia, aby mozna bylo lepiej stwierdzic?
Edit:
Chodzi mi o to czy moge podjac sie proby hodowli
Edit:
Po porownaniu zdjec i przeczytaniu kilku opisow mysle, ze jest to jeden z gatunkow, ktore wymieniles, czyli formica rufibarbis.
Podeslac jeszcze jakies zdjecia, aby mozna bylo lepiej stwierdzic?
Edit:
Królowa ta raczej nie jest objęta ochroną gatunkową . Formica fusca też nie są chronione .
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Do potwierdzenia gatunku potrzebne są dokładne zdjęcia, musi być widać bodajże włoski na tułowiu. Mi rozpoznano po takim zdjęciu (użyta soczewka 15x):
tego klucza, ale podobno po kolorze się nie identyfikuje dokładnie.
Możesz spróbować według
Po 4 dniach krolowa zniosla 8 jajeczek Niestety w czasie obserwacji poruszylem polka i mrowka strasznie sie przestraszyla. W stresie zebrala wszystkie jajka i chwile biegala z nimi z kata na kat. Zakonczylem obserwacje i zostawilem mrowke w ciemnosci i spokoju. Czy cos grozi jajeczkom?
Nie, jedno potrząśnięcie probówką nie jest szkodliwe .
Niestety ale to takie strachliwe mrówkiGatorek pisze: ↑śr 14 lip, 2021 Po 4 dniach krolowa zniosla 8 jajeczek Niestety w czasie obserwacji poruszylem polka i mrowka strasznie sie przestraszyla. W stresie zebrala wszystkie jajka i chwile biegala z nimi z kata na kat. Zakonczylem obserwacje i zostawilem mrowke w ciemnosci i spokoju. Czy cos grozi jajeczkom?
Mnie kiedyś jedna królowa Formica uciekła z probówki, jak tylko ją poruszyłem. Łapałem królową na dywanie
W niebie:
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
O ile samo potrząśnięcie nic jej nie zrobi, to zestresowana może wypuścić kwas i wtedy w probówce chyba mogłaby się zagazować...
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Czyli co wypróbowałaś?
Skoro są tam już formy latające to jest to spora kolonia. Taka w samym domu chyba nie dałaby rady się wychować, obstawiam że mają jakiś dostęp z podwórka?
Na przyszłość proszę o założenie własnego tematu, niepowielania postów w różnych tematach (wystarczy raz napisać) i korzystania z narzędzia sprawdzania pisowni/autokorekty.
Pozdrawiam