Właśnie wrociłem z kolejnej przechadzki.
Niestety nie udało mi się dokładnie ustalić, gdzie znajdują się gniazda tych Formica pratensis. Jest tam tak wysoka trawa, że kompletnie nic nie widać
Ale jeszcze popróbuje je jakoś namierzyć
Dodatkowo podejrzewam (ale nie jestem pewien), że zwiała mi także królowa owych F. pratensis
Była tak samo ubarwiona tylko, że większa (na oko jakieś 1,5 - 2 razy większa niż zwykła robo)
Niestety nie znalazłem także żadnego gniazda Formica fusca

, a może nie zorientowałem się, że to one, bo jestem jeszcze kompletnym laikiem?
W pewnym momencie obserwując gniazdo (najprawdopodobniej L. niger), zauważyłem jakąś mrówkę, która kształtem odbiegała od standardowej robo.
Wydaje mi się, że to rójkowa (bez skrzydełek) królowa
Chyba L. niger, ale jak tylko będę miał dostęp do paratu to cyknę fotki
Na razie siedzi (w sumie to chodzi) w przygotowanej probówce z watą i wodą.
Teraz już muszę uciekać, ale zerknę jeszcze wieczorem
Pozdrawiam!
Kuba
[ Dodano: Pon 22 Cze, 2009 ]
No to zamieszczam obiecane fotki.
Kurczę mimo, iż ten aparat posiada tryb super makro to jakość fotek jest tragiczna

sorki, mam nadzieję, że nie będzię to problemem.
Wybrałem najlepsze fotki spośród ok. 100.
Tutaj fotki tej tajemniczej Formica (najprawdopodobniej pratensis):
Tu fotki królowej:
Tak mi się wydaje, że to królowa, ponieważ ma odmienną budowę od standardowej robotnicy. Wydaje mi się, że widać u niej charakterystyczne mięśnie od skrzydeł.
Znalazłem ją zupełnie przypadkiem, gdy chciałem obejrzeć gniazdo jakichś mrówek (już teraz dam nie wiem, jakie to są

) Gniazdem było po prostu korytarze wydrążone w piaszczystej/ziemnej ścieżce.
Trzymam ją na razie w probówce z watą i wodą, oraz odddzieliłem jej mniej więcej po połowie komorę suchą i wilgotną, kawałkiem korka z dziurką do przejścia.
Królowa ta jest dosyć żywa, sporo chodzi. Czasami próbuje wspinać się po ścianach probówski co skutkuje upadkiem (nic jej się nie stanie).
Na razie nie dawałem jej nic do jedzenia. Czy jednak coś powinienem?
No i oczywiście główne pytanie, co to jest w ogóle za królowa?
Bardzo Was proszę o wypowiedzi
Pozdrawiam!
Kuba