Takie hipotetyczne wojny mrówek to bardzo ciekawy temat, nie wiem, dlaczego tak rzadko poruszany
Poniższe zestawienia dotyczą starć między reprezentatywnymi koloniami owych gatunków.
Lasius fuliginosus vs Formica rufa - wygra Formica rufa, jednak poniesie spore straty w przypadku starcia z dużą kolonią L. fuliginosus.
Formica rufibarbis vs L. niger - wygra L. niger, jej kolonię są liczniejsze.
F. pratensis vs F. sangiunea - wygra F. pratensis, ponieważ jej kolonia jest bardziej liczebna, nie mniej poniesie spore straty.
F. sangiunea vs L. fuliginosus - no właśnie, ja bym stawiał na L. fuliginosus, jej kolonię są bardzo liczne i taka masa mrówek powinna sobie poradzić z wielkimi i agresywnymi zbójami.
Myrmica rubra vs L. niger - odwieczna zagadka, o ile M. rubra potrafi wypierać L. niger w walce o zasoby pokarmowe, tak w przypadku ataku na dużą kolonię L. niger nie wydaje mi się, by Myrmica wyszła z tego starcia zwycięsko.
Manica rubida vs F. pratensis - wygra F. pratensis, Manica jest wprawdzie uzbrojona w żądło, jednak liczniejsze F. pratensis zaduszą przeciwników kwasem mrówkowym.
Dawajcie swoje typy