Właśnie rzuciłem mróweczkom bialego robaczka... martwy oczywiscie... bardzo wielkie poruszenie, prawie cala kolonia (14 robo
Moje Nigerki moczą tyłki ;-)
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Hey 
Właśnie rzuciłem mróweczkom bialego robaczka... martwy oczywiscie... bardzo wielkie poruszenie, prawie cala kolonia (14 robo
) wyleciala do robala... podchodza do niego i zginaja sie dotykajac go odwlokami... co one robia ?
Mocza tyłki w jego sokach czy straszą go, że niby go użądlą ? :>
po co ?
Przeciez byl martwy
... no coz... teraz wszystkie siedza w gniezdzie tylko jedna mrowa caly czas biega po robalu 
Dokładnie, opryskują go kwasem.

W naturze nikt nie podstawia im martwych robaczków pod sam nos, dlatego stwierdziły, że to nalot na ich gniazdo.Reeno pisze:po co ?
jak czytalem, mrowki stwierdzaja "martwosc" po wydzielaniu sie jakiegos odpowiedniego zapachu z ciala, pojawia sie on po 1, 2 dniach, wiec dopoki go same nie zabily, nie wiedzialy ze jest martwyReeno pisze:Przeciez byl martwy... no coz... teraz wszystkie siedza w gniezdzie tylko jedna mrowa caly czas biega po robalu
w doswiadczeniu, wyprodukowano sztucznie ten zapach, posmarowano jedna z robotnic i jej towarzyszki wyniosly ja (zywa!) z gniazda na smietnik
Mógłbyś powiedzieć gdzie to czytałeś i podać szczegóły?Scytal pisze:w doswiadczeniu, wyprodukowano sztucznie ten zapach, posmarowano jedna z robotnic i jej towarzyszki wyniosly ja (zywa!) z gniazda na smietnik Wink dopiero kiedy zapach zwietrzal, biedaczka mogla wrocic do gniazda
.png)