Mam tu opis budowy domku dla trzmieli. Słyszałem że mozna je z powodzeniem hodować w domu ponieważ nie atakuja ludzi i w ogóle sa pacyfistycznie nastawione do swiata.
Oto opis ściagniety z jakiejś tam strony:
"Idealny dom składa się z dobrze osuszonego szybu i odizolowanej przestrzeni, wielkości piłki. Pomieszczenie jest wypełnione korzonkami, lub czymś podobnym. Taki dom możecie wybudować sami. Dobrze jest wykorzystać starą mysią norkę. Najpierw należy przygotować tekturowe pudełko o wymiarach mniej więcej 30x30cm, wnętrze można wyścielić trocinami, podobnie jak robi się to dla chomików, czy myszek. Jako szybu wejściowego można użyć drewnianej rurki. Pudełko należy okopać ziemią. Jeśli chcecie obserwować trzmiele w ich domu, trzeba zbudować podwójną boczną ścianę lub pokrywę tak by była ze szkła lub pleksi przykrytego materiałem nieprzepuszczającym światła."
Jest to wersja podziemna ogrodowa ale mysle że jak sie dało mrówki przenieść do formicarii to i trzmiele sie powinno dac do akwarium lub tez pudełka wspomnianego wyżej.
Ps: W sumie to ciekawe musza byc te trzmiele, a i miód podobno lepszy niz pszczeli...