Chodnik przed blokiem. 9 Rano 19.06.2020
Ile tych mrówek może być ?
W kupie siła xD
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Pozdrawiam
Tak mniej więcej, bo słabej jakości zdjęcie:)
Pozdrawiam
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Tego to nie wiem. Ale ilość mrówek przebywających na arenie zależy od wielkości koloni i samej areny. Gdy arena jest mała to mrówki traktują ją jak część gniazda, jak np u mnie:
U mnie messory małą arenę 25x25 x 7.5 cm traktują jak gniazdo i nawet królowa tam śmiga - druga część gniazdowa jest już używana jako arenaslodkie_ciacho pisze: ↑wt 23 cze, 2020 Tego to nie wiem. Ale ilość mrówek przebywających na arenie zależy od wielkości koloni i samej areny. Gdy arena jest mała to mrówki traktują ją jak część gniazda, jak np u mnie:
IMG_8805.JPG
Moje Myrmica sp. mają ok. 100 robotnic. Czasami, gdy wpatruję się co robią, to zasłaniam światło i królowe normalnie sobie wychodzą z gniazda.slodkie_ciacho pisze: ↑wt 23 cze, 2020 Tego to nie wiem. Ale ilość mrówek przebywających na arenie zależy od wielkości koloni i samej areny. Gdy arena jest mała to mrówki traktują ją jak część gniazda, jak np u mnie:
IMG_8805.JPG
Nie ma rzeczy niemożliwych, są one tylko bardzo trudne. 
Kolonie:
Lasius Niger
Leptothorax acervocum
Tetramorium Caespitum
Byłe Kolonie:
Lasius Flavus

Kolonie:
Lasius Niger
Leptothorax acervocum
Tetramorium Caespitum
Byłe Kolonie:
Lasius Flavus
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
U mnie rzadko kiedy przenoszą mączniki, może to kwestia karmidełka i im trudno wyciągnąć oraz że mączniki zwykle się przyklejają. Flavus robiły to często i wciągały do gniazda-ale je karmiłem na kawałku płaskiej płytki i głównie muchami więc łatwo było im przeciągnąć. W każdym razie moje nie są tak zorganizowane jak te na filmie.