Co to za mrówka?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
-
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Pozdrawiam
Za słabe zdjęcia (głównie źle oświetlone), brak rozmiaru, miejsca (województwa) znalezienia.
Raczej tak.
Zależy jak długo czekasz/może pierw potrzebuje zimowania/może być to pasożytniczy gatunek. Więcej szczegółów potrzeba.
Pozdrawiam
-
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Patryk Ustich na Discordzie Formicopedi mówi że Formica fusca lub lemani (do szczegółowego rozpoznania potrzebne są zdjęcia spod mikroskopu).
Daj jej kroplę miodu (powiedzmy wielkości jej głowy) na jakieś tacce (kawałek folii/butelki z wody), następnie na tydzień w chłodniejsze miejsce, a później do lodówki na jakieś 6 tygodni (już bez miodu). U Serviformica to normalnie, że czasami nie chcą ruszyć bez zimowania/wpadają w stagnację po wychowaniu pierwszego potomstwa. Dobrze by było zmierzyć temperaturę w lodówce, na pewno nie kładź na sam tył, gdzie woda często zamarza.gronkowiec pisze: ↑pn 25 wrz, 2023 W szafie siedzi już ponad miesiąc.
Nie karmię jej ale kusi mnie to
-
Dziękuję za szybką odpowiedź Myślałem że to Lasius niger ale po Twoim poście i przejrzeniu internetów to chyba będzie fusca.
Jeszcze takie pytanie, czy jak teraz ja dam do lodówki i wyciągnę za 6tyg. to później pominąć normalne zimowanie? Normalne tak dla mnie to myślałem grudzień, styczeń.
Jeszcze takie pytanie, czy jak teraz ja dam do lodówki i wyciągnę za 6tyg. to później pominąć normalne zimowanie? Normalne tak dla mnie to myślałem grudzień, styczeń.
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Posłużę się cytując kolegę: .
Twoja królowa jeszcze ma "zakodowane" że nadchodzi zima jeśli została złapana nie tak dawno. Z czasem będzie jej się to rozregulowywało...