jaka to mrowka?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Lasius z podrodzaju Chthonolasius. Czyli umbratus, mixtus itp...
Pasożyt, wymaga adopcji Lasius niger
Pozdrawiam
Lasius z podrodzaju Chthonolasius. Czyli umbratus, mixtus itp...
Pasożyt, wymaga adopcji Lasius niger
Pozdrawiam
Mam jeszcze takie dwie mrówki:
1. zeszłoroczna królowa znaleziona w mieście, chyba w sierpniu. Długość 9 mm. Wygląda jak Lasius niger, tylko ma za dużą głowę i nie ma jasnych pręg na odwłoku.
2. tegoroczna znaleziona dwa dni temu w mieście. Długość około 8 mm. Wygląda na Formica cunicularia - pasuje ciemna góra i jaśniejszy (czerwony) dół.
Jakieś pomysły?
1. zeszłoroczna królowa znaleziona w mieście, chyba w sierpniu. Długość 9 mm. Wygląda jak Lasius niger, tylko ma za dużą głowę i nie ma jasnych pręg na odwłoku.
2. tegoroczna znaleziona dwa dni temu w mieście. Długość około 8 mm. Wygląda na Formica cunicularia - pasuje ciemna góra i jaśniejszy (czerwony) dół.
Jakieś pomysły?
-
Patryk Ustich
Pierwsza to lasius z grupy niger
Druga to lasius z grupy umbratus (chthonolasius sp.)
Druga to lasius z grupy umbratus (chthonolasius sp.)
Dziękuję za odpowiedź.
Posiadam jeszcze przedstawioną w załączniku mrówkę. Długość 8-9mm. Znaleziona na przełomie lipca i sierpnia w mieście. Proporcjami jest podobna do L. niger, ale wg. mnie ma bardziej błyszczący i jednolity odwłok oraz brak wyraźnych pasów (przynajmniej L. niger które posiadam mają pasy). Jaki to może być gatunek?
Posiadam jeszcze przedstawioną w załączniku mrówkę. Długość 8-9mm. Znaleziona na przełomie lipca i sierpnia w mieście. Proporcjami jest podobna do L. niger, ale wg. mnie ma bardziej błyszczący i jednolity odwłok oraz brak wyraźnych pasów (przynajmniej L. niger które posiadam mają pasy). Jaki to może być gatunek?
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Na Discordzie Formicopedi mówią (w tym Patryk Ustich), że również Lasius z grupy niger.
Zeszłego roku?
Złapana w tym roku, w województwie mazowieckim. Pod dokładniejszych pomiarach długość wyszła 8 mm. Odwłok w porównaniu do pozostałych L. niger jest mniej okazały i chyba lekko spłaszczony.
Mam jeszcze taki okaz (na poniższym zdjęciu). Długość 1 cm. Pozyskany kilka dni temu w mieście w województwie mazowieckim. Wygląda na Formica fusca lub Formica cinerea. Odnóża są chyba jaśniejsze, więc to wskazywałoby na pierwomrówkę żwirową. Który to może być gatunek?
Mam jeszcze taki okaz (na poniższym zdjęciu). Długość 1 cm. Pozyskany kilka dni temu w mieście w województwie mazowieckim. Wygląda na Formica fusca lub Formica cinerea. Odnóża są chyba jaśniejsze, więc to wskazywałoby na pierwomrówkę żwirową. Który to może być gatunek?
-
XxCyklopXx
Formica sp.Jak coś sknoce to sorry ale nigdy z żadnego fora czy bloga nie korzystałem
Potrzebuję identyfikacji mrówki mam pewne podejrzenia ale chciał bym się upewnić...
możliwe że kopcówka, ale szczerze mówiąc nie wiem.
-
XxCyklopXx
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Pozdrawiam
Formica, konkretniej Serviformica z grupy rufibarbis, czyli rufibarbis/cunicularia/clara. Do dokładnego oznaczenia są potrzebne bardzo dobre zdjęcia, chyba konkretnych części ciała. Ale chyba wszystkie Serviformica hoduje się tak samo.
Początkowo tak. Potem... musiałbyś połączyć wiele probówek...
No trochę dziwne. W taki sposób to chyba bardziej robotnice obgryzają, niż sama królowa. Więc możliwe, że to jakaś stara, wyrzucona z gniazda.
Pozdrawiam
-
XxCyklopXx
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wydaje mi się, że Chthonolasius, ale daj lepsze zdjęcie dla pewności.
Pozdrawiam
-
XxCyklopXx
slodkie_ciacho pisze: ↑sob 19 lip, 2025 Witam.
PozdrawiamWydaje mi się, że Chthonolasius, ale daj lepsze zdjęcie dla pewności.
Pozdrawiam
O ile zdjęcia się mogą nie udać to wrzuciłem krótkie filmy na YT i dodam tu linki lepiej widać zdecydowanie
https://youtube.com/shorts/Grp6384L5Tg? ... MoaONX1rKf
https://youtube.com/shorts/yhAecFim-S4? ... Rj1ohJXWPq
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Chthonolasius, do dokładnego oznaczenia gatunku potrzebne są zdjęcia spod mikroskopu.XxCyklopXx pisze: ↑sob 19 lip, 2025 O ile zdjęcia się mogą nie udać to wrzuciłem krótkie filmy na YT i dodam tu linki lepiej widać zdecydowanie
W każdym razie, wymagana jest adopcja nigerek i podrzucenie poczwarek
-
XxCyklopXx
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Formica, do dokładniejszego oznaczenia daj lepsze zdjęcia i opis gdzie złapana (miejscowość, np podobno lemani nie występuje z dala od gór).
-
XxCyklopXx
slodkie_ciacho pisze: ↑wt 22 lip, 2025Formica, do dokładniejszego oznaczenia daj lepsze zdjęcia i opis gdzie złapana (miejscowość, np podobno lemani nie występuje z dala od gór).
Zachodniopomorskie okolice Szczecina
https://youtu.be/SX6h8ZqkOMc?si=zTM_2S0LcO5rNu1P tu trochę lepiej widac
-
XxCyklopXx
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
A super malutka to ile milimetrów? Leptothorax albo Temnothorax.XxCyklopXx pisze: ↑pt 08 sie, 2025 Ktoś jest w stanie po tych beznadziejnych zdjęciach chociaż przybliżyć co to może być za mrówka??? Super malutka jest
Co do zdjęć, staraj się robić tak, by światło było za/obok obiektywu, ale jednocześnie nie padał cień z telefonu/aparatu. Sam aparat ukośnie do probówki, wtedy nie powinno być takiego odbicia.
Co do wcześniejszego filmu, pisałem dwa razy na Discordzie ale nikt nie odpisał
Mnie osobiście wydaje się, że fusca ale pewności nie mam.
.png)