Dzień dobry,
proszę o pomoc w identyfikacji mrówki z załączonych zdjęć. Mrówka ma około 8mm długości. Owad na oko podobny do Formica fusca i Camponotus fallax. Został znaleziony kilka dni temu o godzinie 21:00 na chodniku na skraju parku w sąsiedztwie kilunastu drzew oraz żywopłotu.
jaka to mrowka?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Lasius z podrodzaju Chthonolasius. Czyli umbratus, mixtus itp...
Pasożyt, wymaga adopcji Lasius niger
Pozdrawiam
Lasius z podrodzaju Chthonolasius. Czyli umbratus, mixtus itp...
Pasożyt, wymaga adopcji Lasius niger
Pozdrawiam
Mam jeszcze takie dwie mrówki:
1. zeszłoroczna królowa znaleziona w mieście, chyba w sierpniu. Długość 9 mm. Wygląda jak Lasius niger, tylko ma za dużą głowę i nie ma jasnych pręg na odwłoku.
2. tegoroczna znaleziona dwa dni temu w mieście. Długość około 8 mm. Wygląda na Formica cunicularia - pasuje ciemna góra i jaśniejszy (czerwony) dół.
Jakieś pomysły?
1. zeszłoroczna królowa znaleziona w mieście, chyba w sierpniu. Długość 9 mm. Wygląda jak Lasius niger, tylko ma za dużą głowę i nie ma jasnych pręg na odwłoku.
2. tegoroczna znaleziona dwa dni temu w mieście. Długość około 8 mm. Wygląda na Formica cunicularia - pasuje ciemna góra i jaśniejszy (czerwony) dół.
Jakieś pomysły?
-
Pierwsza to lasius z grupy niger
Druga to lasius z grupy umbratus (chthonolasius sp.)
Druga to lasius z grupy umbratus (chthonolasius sp.)
Dziękuję za odpowiedź.
Posiadam jeszcze przedstawioną w załączniku mrówkę. Długość 8-9mm. Znaleziona na przełomie lipca i sierpnia w mieście. Proporcjami jest podobna do L. niger, ale wg. mnie ma bardziej błyszczący i jednolity odwłok oraz brak wyraźnych pasów (przynajmniej L. niger które posiadam mają pasy). Jaki to może być gatunek?
Posiadam jeszcze przedstawioną w załączniku mrówkę. Długość 8-9mm. Znaleziona na przełomie lipca i sierpnia w mieście. Proporcjami jest podobna do L. niger, ale wg. mnie ma bardziej błyszczący i jednolity odwłok oraz brak wyraźnych pasów (przynajmniej L. niger które posiadam mają pasy). Jaki to może być gatunek?
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Na Discordzie Formicopedi mówią (w tym Patryk Ustich), że również Lasius z grupy niger.
Zeszłego roku?
Złapana w tym roku, w województwie mazowieckim. Pod dokładniejszych pomiarach długość wyszła 8 mm. Odwłok w porównaniu do pozostałych L. niger jest mniej okazały i chyba lekko spłaszczony.
Mam jeszcze taki okaz (na poniższym zdjęciu). Długość 1 cm. Pozyskany kilka dni temu w mieście w województwie mazowieckim. Wygląda na Formica fusca lub Formica cinerea. Odnóża są chyba jaśniejsze, więc to wskazywałoby na pierwomrówkę żwirową. Który to może być gatunek?
Mam jeszcze taki okaz (na poniższym zdjęciu). Długość 1 cm. Pozyskany kilka dni temu w mieście w województwie mazowieckim. Wygląda na Formica fusca lub Formica cinerea. Odnóża są chyba jaśniejsze, więc to wskazywałoby na pierwomrówkę żwirową. Który to może być gatunek?