robiłem wczoraj porządki w swoim mrówczym "zielniku". trochę suszu się połamało, więc przed wyrzuceniem pomyślałem, że zrobię fotę nadustka f. sanguinea, żeby pokazać nowicjuszom, jak ją najszybciej odróżnić od innych rudych. jak już poskręcałem zenita

Jak poznać zbójnicę:
http://img23.imageshack.us/img23/4740/s ... dustek.jpg

Formica pratensis:

Formica sanguinea:

Formica truncorum:

Formica rufa albo polyctena:

Formica cunicularia:
Ma odrobinę nieforemną głowę, bo przypadkowo wgniotłem ją paznokciem przy rozwieraniu szczęk

Formica cinerea:

Formica fusca:

Lasius sp.:
Jakiś niger albo alienus...

Lasius umbratus:

Manica rubida:
Ale paskuda...

EDIT: Ok, dodałem skalę. Wygrzebałem główki ze śmietnika pod biurkiem (na szczęście było mało śmieci) ułożyłem w rządku na papierze milimetrowym i starałem się przeskalować zdjęcia oddając proporcje. Robota "na oko", ale biorąc pod uwagę duże wahania wielkości między robotnicami i tak niewielki byłby sens mierzyć je precyzyjną suwmiarką

Główki w rządku w podobnej skali:

I to by było na tyle, mam nadzieje, że z przyjemnością zawiesiliście oko na tym poście.
Pozdro,
-TF
ps. nie zwracajcie uwagi na kształt czułków u serviformic, bo się nienaturalnie powyginały. w kilku miejscach musiałem także uskutecznić retusz złamanego czułka albo żuwaczki.
ps2. a jakby ktoś jakimś cudem, chciał użyć gdzieś którejś z tych fot, to proszę bardzo, pełne GNU

ps3. jakby z jakiegoś powodu coś się pochrzaniło z linkami, tu jest adres galerii: Mrówcze główki na picasie