Witam
(moderator prosi: opisz dokładnie nie tylko w temacie ale i w treści!). Wczoraj wmaszerowała do mnie do salonu pewna królowa. Proszę o pomoc. Aktualnie zachowuje się jakby chciała wszystko zagryźć.
Pozdrawiam
pomoc w identfikacji
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
-
Cześć,
po pierwsze wow!!! ale świetne zdjęcia robisz. jakbyś mógł to napisz prosze czym bo są naprawde fenomenalne
. po drugie. jest to jakaś Formica. opcji jest dużo. ja ci dokładnie nie określę gatunku ale mogę ci powiedzieć że jest to Formica polyctena/pratensis/rufa. tylko one mają teraz rójki ( w sensie z "czerwonych" formic. może ktoś inny napisze ci jaki dokładnie gatunek. smutną widomością jest to, że wymienione prze ze mnie gatunki są pod ochroną i musisz je wypuścić.
Pozdrawiam
po pierwsze wow!!! ale świetne zdjęcia robisz. jakbyś mógł to napisz prosze czym bo są naprawde fenomenalne

Pozdrawiam
Sam zrobiłem sobie większość krzywd, które odczułem
Cześć
Zdjęcia robione Xiaomi Mi 9 - przy czym na szybko; myślę że mogłyby być lepsze. Generalnie stawiałem na Formica polyctena, ze względu na najbardziej zbliżony wygląd. Jako że moje doświadczenie z mrówkami opiera się na Messor Barbarus to planowałem ją wypuścić, gdyż prawdopodobnie nie znalazłbym mrówek pod adopcje.
Zapytanie pada ze względu na ciekawość - mrówka aktualnie dostała miód, owocówkę i jedyne co robi to szykuje się do obrony
Pozdrawiam
Zdjęcia robione Xiaomi Mi 9 - przy czym na szybko; myślę że mogłyby być lepsze. Generalnie stawiałem na Formica polyctena, ze względu na najbardziej zbliżony wygląd. Jako że moje doświadczenie z mrówkami opiera się na Messor Barbarus to planowałem ją wypuścić, gdyż prawdopodobnie nie znalazłbym mrówek pod adopcje.
Zapytanie pada ze względu na ciekawość - mrówka aktualnie dostała miód, owocówkę i jedyne co robi to szykuje się do obrony

Pozdrawiam
-
Witam.
Na kostce nigerka,
Na drzewie inna mrówka,
Trzeba wypuścić bo to kopcuwka!
Na kostce nigerka,
Na drzewie inna mrówka,
Trzeba wypuścić bo to kopcuwka!

Kolonie:
Dolyrichoderus Quadripunctatus
Manica Rubida
Lasius Niger
Messor Barbarus
2x Themnothorax sp.
Byłe kolonnie:
Lasius Flavus
Myrmica rubra
Inne:
Doświadczenie - 4lata
Lubię: film, fotografię i myrmekologię oczywiście.
Dolyrichoderus Quadripunctatus
Manica Rubida
Lasius Niger
Messor Barbarus
2x Themnothorax sp.
Byłe kolonnie:
Lasius Flavus
Myrmica rubra
Inne:
Doświadczenie - 4lata

Lubię: film, fotografię i myrmekologię oczywiście.

- slodkie_ciacho
- Kontakt:
*kopcÓwkaANTek mrówczarz pisze: ↑pn 27 kwie, 2020 Witam.
Na kostce nigerka,
Na drzewie inna mrówka,
Trzeba wypuścić bo to kopcuwka!![]()