Wklejam fotki i proszę o weryfikację.

Pozdrawiam
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Lasius fuliginosus to na pewno nie. Mam je w ogrodzie, nie da się pomylić z F. cinerea. Kartonówka jest bardzo agresywna, a Formica ze zdjęcia ściankę w ściankę sąsiadują z zajadłymi Tetramorium sp. Właśnie zastanawiam się nad tym, jak to możliwe, bo podobno F. cinerea według wielu opisów jest bardzo agresywna. Tymczasem zachowują się bardzo ulegle, wręcz uciekają przed Tetramorium czy L.niger.
Na żywo cinerea są nie do pomylenia z niczym innym, tutaj zdjęcia niestety nie są idealne. Może faktycznie to cinerea. Widać coś jak by pasy na odwłoku. Cinerea są szare (jak nazwa wskazujeMarcel pisze: ↑pn 12 lip, 2021 Lasius fuliginosus to na pewno nie. Mam je w ogrodzie, nie da się pomylić z F. cinerea. Kartonówka jest bardzo agresywna, a Formica ze zdjęcia ściankę w ściankę sąsiadują z zajadłymi Tetramorium sp. Właśnie zastanawiam się nad tym, jak to możliwe, bo podobno F. cinerea według wielu opisów jest bardzo agresywna. Tymczasem zachowują się bardzo ulegle, wręcz uciekają przed Tetramorium czy L.niger.
Witaj
Mi chyba coś źle wskazuje
Tych dwóch chyba nie da się rozpoznać bez dobrego powiększenia, rozróżnia się je po ilości włosków. Cinerea w sumie też.
Ubarwienie może się różnić nawet w obrębie jednego gatunku.
Osobiście też mi się wydaje, że to nie jest F. cinerea. Mam obok miejsca pracy parę ich kolonii i zazwyczaj rzeczywiście są bardziej szare, matowe jak to opisywali użytkownicy powyżej. I te mrówy według mnie są terytorialne i agresywne jak najbardziej, ile razy to obserwuję to tylko znoszą ofiary do gniazda. Raz nawet widziałem prowadziła robotnica martwego owada oso-podobnego. Ewidentnie ciężko i nieporęcznie jej się niosło go po nierównym terenie więc najpierw ucięła mu skrzydła, niestety to chyba nie pomogło za wiele więc po chwili zatrzymała się i urżnęła mu łeb to potem z odwłokiem popylała jeszcze z 5 metrów do gniazda.slodkie_ciacho pisze: ↑śr 21 lip, 2021 Witam.Mi chyba coś źle wskazuje![]()
Zrzut ekranu 2021-07-21 011026.jpg

Dzięki.