W związku z tym mam kilka pytań:
1. Jaki materiał jest lepszy? Korek, gips lub beton komórkowy/gazobeton (np suporex)
2. Ponieważ akwarium ma tylko 30 cm wysokości a chciałbym sobie ułatwić czyszczenie itp to myślałem gniazdo (część z korka lub innego materiału) zrobić wysokie na 15 cm i 15 cm areny. Czy taka wysokość jest wystarczająca?
3. Waham się też nad dwoma projektami:
- pierwszy mógłby wyglądać tak(gniazdo z korka na 3 ścianach): -drugi, jeśli wykorzystałbym np gips mógłby wyglądać tak:
Czyli gniazdo wyżej a następnie spadek areny aż do samego dna
Moje największe obawy są takie, że mrówki wygryzą sobie komory gdzieś głęboko tak, że nie będzie ich widać stąd projekt nr 1 byłby lepszy ale trudniejszy do wykonania bo trzeba by z sensem wkleić do środka szkło. Ułatwieniem byłoby pewnie zrobienie gniazda tylko na jednej stronie i wtedy do wklejenia są 2 szyby zamiast 4.
Przy okazji, co radzicie na uciekające mrówki? Jeśli chodzi o fluon to mimo stosowania różnych sposobów nakładania, działa on tylko 30 minut a potem mrówki nic sobie z niego nie robią...
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje i porady i za każde będę mega wdzięczny