Prezentuję gniazdo z połówki orzecha włoskiego dla Temnothorax
Na wierzchu jest przezroczysty plastik, więc łatwo można je podglądać i wygląda dość estetycznie. Posiada też naturalne "komory", z których mrówki korzystają ku mojemu zadowoleniu. Jeedyny mankament to problem z nawadnianiem (chociaż temno radzą sobie z probówką na arenie).
wykonanie:
najpierw rozbiłam orzecha tak by powstały nieuszkodzone połówki, potem wydłubałam orzech i część przegrody w środku, tak by nie uszkodzić skorupki i "komór". Gotową skorupkę wyparzyłam wrzątkiem, a następnie wysuszyłam. Szybkę wyciełam z fragmentu butelki po czerwonej helenie (oczywiście umytej ). Liczyłam na to że czerwony kolor mrówki potraktują jak ciemność, ale jedyne co to dało to to że mniej gwałtownie reagują na zmiany oświetlenia. W orzechu wyciełam nożykiem otwór, przez który mrówki mogłyby wejść (potem okazało się ze za duży ;/) i przykleiłam plastik do orzecha klejem na gorąco. Gotowe
Na arenie orzech przyklejony jest na plastelinie (bo nie znoszę jak mi się coś gibie ), a póżniej także zmniejszyłam otwór plasteliną
Widoczność całkiem dobra i formi bardzo mi się podoba
formi z orzecha z podglądem :)
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
- ursusgryzli
wow super ci wyszło sama skorzystam jak znajdę Temnothorax
discord forum - https://discord.gg/NRYe8SfHXw :P
-
Witam.
Fajny pomysł.
Ja chcę zrobić coś podobnego tylko z patykiem.
Fajny pomysł.
Ja chcę zrobić coś podobnego tylko z patykiem.
Kolonie:
Dolyrichoderus Quadripunctatus
Manica Rubida
Lasius Niger
Messor Barbarus
2x Themnothorax sp.
Byłe kolonnie:
Lasius Flavus
Myrmica rubra
Inne:
Doświadczenie - 4lata
Lubię: film, fotografię i myrmekologię oczywiście.
Dolyrichoderus Quadripunctatus
Manica Rubida
Lasius Niger
Messor Barbarus
2x Themnothorax sp.
Byłe kolonnie:
Lasius Flavus
Myrmica rubra
Inne:
Doświadczenie - 4lata
Lubię: film, fotografię i myrmekologię oczywiście.
Zamierzam zrobić coś podobnego dla nigerek.
Dwie lub więcej połówek orzecha wcisnąć w gips (dla stabilizacji). W jednej z połówek dziurka w dnie, żeby czerpały z gipsu wilgoć. Skorupki położone tak, żeby się dotykały, lekkie nadpiłowanie krawędzi zrobi przejście. Całość nakryta jedną szybką. Jeszcze się zastanawiam nad podłączeniem wężyka, żeby nie był zbyt widoczny. Może od dołu?
Dwie lub więcej połówek orzecha wcisnąć w gips (dla stabilizacji). W jednej z połówek dziurka w dnie, żeby czerpały z gipsu wilgoć. Skorupki położone tak, żeby się dotykały, lekkie nadpiłowanie krawędzi zrobi przejście. Całość nakryta jedną szybką. Jeszcze się zastanawiam nad podłączeniem wężyka, żeby nie był zbyt widoczny. Może od dołu?
Mrowiec32 pisze: ↑wt 18 paź, 2022 Zamierzam zrobić coś podobnego dla nigerek.
Spróbować właściwie to możesz, ale takie gniazdo raczej się nadaje dla bardzo małych mrówek które nie osiągną dużej populacji.
Dlatego Leptothorax i Themnothorax pasują tutaj idealnie.
Nigerki szybko wyrosną z takiego gniazda.
Otwór dla królowej będzie musiał być spory przez co wizualnie może to wyglądać inaczej niż oczekujesz.
Dlatego takie gniazdo nie jest praktyczne dla nigerek.
W niebie:
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus