Chciałem Was zapytać o nawadnianie gniazda widocznego na zdjęciach.
Woda wlewana jest od góry i znajduję się w wyżłobionym tunelu w dolnej części.
Czy taka forma nawadniania będzie odpowiednia(chodzi mi o odpowiednią wilgotność w gniezdzie.
Gniazdo z betonu
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Tak - ja kiedyś miałem takie gnizdo
Moje poray w środek nasyp karemzytu i żwirku będą dłużej wilgoć trzymać
i uważaj aby nie przelać tego gniazda wodą bo zacznie się rozmakać.
I na początek bardzo dobrze je wysusz
Kolejne betonowe gniazdo które postanowiłęm zrobić,będzie ono umieszczone w akwarium które kiedys słuzyło mi jako arena i gniazdo dla innych mrówek.
Wymiary gniazda :dł:50cm wys:28cm
Wymiary komór dł:44cm wys:4 cm głeb 2 cm
Komory są duże ale chcę wypełnić je torfem kokosowym tzn jakiś klej do betonu i wysypuje na to torf.Więc objętość komór nieco się wtedy zmniejszy.
Jeszcze kilka rzeczy nie wiem jak zrobić ale myślę że uda mi się coś wymyśleć i za jakiś czas gniazdo będzie gotowe,
Wymiary gniazda :dł:50cm wys:28cm
Wymiary komór dł:44cm wys:4 cm głeb 2 cm
Komory są duże ale chcę wypełnić je torfem kokosowym tzn jakiś klej do betonu i wysypuje na to torf.Więc objętość komór nieco się wtedy zmniejszy.
Jeszcze kilka rzeczy nie wiem jak zrobić ale myślę że uda mi się coś wymyśleć i za jakiś czas gniazdo będzie gotowe,
Nie są te jakoś komory dużo za duże - a dla jakiego gatunku robiłeś ?
Komory robisz z jakiejś formy czy jakoś frezujesz ?
Komory robisz z jakiejś formy czy jakoś frezujesz ?
Tak jak napisałęm-komory są duże,ale będą wypełnione torfem kokosowym więc zmniejszą się trochę.
Nie wiem jeszcze co dokłądnie tam będzie(jeżeli coś w ogóle będzie)ale jak już coś to jakieś większe mrówki afrykańskie.
Komory wycinam ze styropianu,przyklejam taśmą dwustroną do szyby i zalewam betonem.
Nie wiem jeszcze co dokłądnie tam będzie(jeżeli coś w ogóle będzie)ale jak już coś to jakieś większe mrówki afrykańskie.
Komory wycinam ze styropianu,przyklejam taśmą dwustroną do szyby i zalewam betonem.
Filmik jak nie robić gniazda z betonu.
Moje kolejne i chyba już ostatnie gniazdo które robię z betonu,za każdym razem coś idzie nie tak:
Tym razem podczac wyciąganie odlewu ułamał się kawałęk,pózniej zauważyłem że w kilu miejscach gniazdo jest pęknięte,po za tym po przyłozeniu gniazda do przedniej częsci formikarium,okazało się że nie jest dopasowane tak jak myślałęm że będzie.
https://www.youtube.com/watch?v=K8tIBEXxt_I&t=1s
Moje kolejne i chyba już ostatnie gniazdo które robię z betonu,za każdym razem coś idzie nie tak:
Tym razem podczac wyciąganie odlewu ułamał się kawałęk,pózniej zauważyłem że w kilu miejscach gniazdo jest pęknięte,po za tym po przyłozeniu gniazda do przedniej częsci formikarium,okazało się że nie jest dopasowane tak jak myślałęm że będzie.
https://www.youtube.com/watch?v=K8tIBEXxt_I&t=1s
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Co to za beton? Bo jakiś taki biały jest, chyba że masz na myśli gips...
Pozdrawiam
Co to za beton? Bo jakiś taki biały jest, chyba że masz na myśli gips...
Pozdrawiam
Robisz na prawdę dużo tych różnych gniazd
Robisz je dla przyjemności czy planujesz wszystkie używać?
Ile masz w domu gatunków mrówek?
Robisz je dla przyjemności czy planujesz wszystkie używać?
Ile masz w domu gatunków mrówek?
W niebie:
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
Odkąd zacząłem interesować się mrówkami robienie gniazd stało się moją pasją i dąże do zrobienia idealnego
Lubię to robić i sprawia mi to radość,pewnie już koło setki tych gniazd zrobiłem z czego 99% wywaliłem bo nie byłęm z nich zadowolony lub nie nadawały się do użytku.
W tej chwili mam zroboine kilkanście gniazd z czego pewnie wiekszośc nie będzie nigdy użyta,ale jak wspomniałem wcześniej lubię to robić.
Obecnie mam 3 gatunki mrówek:camponotus barbaricus(pierwsze mrówki jakie kupiłem)camponotus felleh i camponotus thoracicus.
Lubię to robić i sprawia mi to radość,pewnie już koło setki tych gniazd zrobiłem z czego 99% wywaliłem bo nie byłęm z nich zadowolony lub nie nadawały się do użytku.
W tej chwili mam zroboine kilkanście gniazd z czego pewnie wiekszośc nie będzie nigdy użyta,ale jak wspomniałem wcześniej lubię to robić.
Obecnie mam 3 gatunki mrówek:camponotus barbaricus(pierwsze mrówki jakie kupiłem)camponotus felleh i camponotus thoracicus.
Zapraszam do oglądnięcia relacji z budowy gniazda.
https://www.youtube.com/watch?v=T_MN5DsFC7c
https://www.youtube.com/watch?v=T_MN5DsFC7c