Budowa korkowego gniazda
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Czym wycinałeś?
Komory wydają się głębokie-jaki gatunek tam zamieszka?
Pozdrawiam
Czym wycinałeś?
Komory wydają się głębokie-jaki gatunek tam zamieszka?
Pozdrawiam
Ładie wygląda ale dałbym wieksze komory i dałbym ich więcej.
jakią średnice mają korytarze?
jakią średnice mają korytarze?
To gniazdo jest dla nich "trochę" za duże
...

Mrówki w za dużych gniazdach nie rozwijają się słabo, bo tak im wygodniej, tylko przez dyskomfort, którego doświadczają w ogromnych (dla nich) przestrzeniach

Zauważ, że większa część kolonii siedzi w jednej komorze

W dalszej perspektywie czasowej może to prowadzić nawet do śmierci kolonii.
Polecam też to:
viewtopic.php?f=33&t=6982
viewtopic.php?f=33&t=7565&p=62222
viewtopic.php?f=3&t=7466
viewtopic.php?f=33&t=7396

Dobrze, w takim razie wydaje mi się że Twoje mrówki wybrały drugi możliwy scenariusz. To znaczy zamieszakły sobie kilka komór, a pozostale potraktują jako arenę i będą do nich znosić śmeci, co oczywiście może prowadzić do rozwoju rzotoczy. Szkoda że nie chcesz posłuchać nieco bardziej doświadczonych hodowców.
L. cf. niger
F. fusca
F. fusca
Tak jak napisałem wcześniej,nie zmuszałem ich do przeprowadzki do tego gniazda,wsadziłem rurę w której były u mnie od początku do pojemnika i w przeciągu kilkunastu minut wszystkie już były w nowym gniezdzie,chociaż mogły pozostać tam gdzie był do tej pory,tuba mogła pomieścić 3-4 krotna ilość mrówek niż kolonia którą mam w tej chwili.
Ależ ja wiem co napiasałeś wcześniej. Przecież nawet napisałem co o tym myślę...Dawid6336 pisze: ↑pt 18 wrz, 2020 Tak jak napisałem wcześniej,nie zmuszałem ich do przeprowadzki do tego gniazda,wsadziłem rurę w której były u mnie od początku do pojemnika i w przeciągu kilkunastu minut wszystkie już były w nowym gniezdzie,chociaż mogły pozostać tam gdzie był do tej pory,tuba mogła pomieścić 3-4 krotna ilość mrówek niż kolonia którą mam w tej chwili.
L. cf. niger
F. fusca
F. fusca
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
I tego Ci życzę, jednak w razie problemów miej to od razu na uwadze...
Eleganckie formikarium
Nie myślałeś aby w korku takich rozmiarów zamiast wycinać tyle komór to zrobić tylko jedną? Królowa wraz z kilkoma robotnicami siedzi w tej komorze, a wraz z rozrostem kolonii mógł byś obserwować zmiany w gnieździe polegające na tym że kolonia sama sobie poszerza gniazdo wedle własnych upodobań.Mnie osobiście podobają się najbardziej gniazda ziemne.

Nie myślałeś aby w korku takich rozmiarów zamiast wycinać tyle komór to zrobić tylko jedną? Królowa wraz z kilkoma robotnicami siedzi w tej komorze, a wraz z rozrostem kolonii mógł byś obserwować zmiany w gnieździe polegające na tym że kolonia sama sobie poszerza gniazdo wedle własnych upodobań.Mnie osobiście podobają się najbardziej gniazda ziemne.