HEJ!!!
Mam pytanie, czy królową która do mnie przyjdzie (bez jaj) mam zimować nie? Ile? w Jakiej temp? I GDZIE?
Samotna Królowa Messor barbarus ()
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Zimowac samotna Krolowa, to jak strzelic jej w glowie. Daj jej cieplo, 31stopni + owin probowke folia aluminiowa i zbuduj z malego kartonu jakby inkubator. Tez kiedys mialem prawie samotna Krolowa bo przyszla z 6 robotnicami. Tylko jedna robotnica przezyla. Juz prawie spisalem je na straty, ale jednak daly rade Dzieki mojej wytrwalosci, mojej nowej koncepcji przetrzymywania krolowych w probowkach. Kolonia jest obecnie mega. Wbrew opiniom, ze musi miec gradient temperatur w probowce!. Nie musi. Nawet nie chca moje Barbarusy. Cieplo, ciemnosc, spokoj i beda efekty. Powodzenia
Ostatnio zmieniony pt 11 gru, 2020 przez marcin34, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam po dlugiej nieobecnosci. Sorry ze tu pisze.
Mam pewny problem, krolowa umarla. Ale pojawily soe mrowki skrzydlate. Na poczatku bylo ich 8, zostala jedna mrowka skrzydlata. Jest mala. Automatycznie mrowisko sie zmiejszylo po smierci krolowej, ale z tymi skrzydlatymi mrowkami sie jeszcze trzymaja. Mam pytanie czy to koniec kolonoii? Dodam, ze sa 2 wieksze poczwarki. Duze jaka. mrówek jest okolo 50 na obecna chwile plus ta skrzydlata mrowka!! Poradzcie mi prosze co mam zrobic? Kupic nowa krolowa, nawet samotna I tam dodac, by znowu zaczely sie rozwijac jak kiedys?
Mam pewny problem, krolowa umarla. Ale pojawily soe mrowki skrzydlate. Na poczatku bylo ich 8, zostala jedna mrowka skrzydlata. Jest mala. Automatycznie mrowisko sie zmiejszylo po smierci krolowej, ale z tymi skrzydlatymi mrowkami sie jeszcze trzymaja. Mam pytanie czy to koniec kolonoii? Dodam, ze sa 2 wieksze poczwarki. Duze jaka. mrówek jest okolo 50 na obecna chwile plus ta skrzydlata mrowka!! Poradzcie mi prosze co mam zrobic? Kupic nowa krolowa, nawet samotna I tam dodac, by znowu zaczely sie rozwijac jak kiedys?
-
Nie ma Q = nie ma kolonii. Chcesz włożyć nową Q i ryzykować, że ją zabiją?
Odkad krolowa umarla, przez jakis czas nie bylo jaj czy poczwarek, to wiadomo. Brak krolowej, brak jaj I larw, ale odkad jest to jest to cos skrzydlate, znowu pojawilo sie kilka jaj, plus wieksze poczwarki ?r0bby.in.the.net pisze: ↑ndz 04 wrz, 2022 Nie ma Q = nie ma kolonii. Chcesz włożyć nową Q i ryzykować, że ją zabiją?
Jak to zrozumiec?
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Tak jak r0bby.in.the.net napisał, przy próbie adopcji jest ryzyko że zabiją nową królową, według mnie dla 50 robotnic nie warto i lepiej zacząć od początku.
Swoją drogą ~50 robotnic w prawie 2 lata to słaby wynik.
Teraz dopiero przeczytałem Twoją wypowiedź:
Co do samej temperatury to 31°C to dosyć sporo zważywszy na fakt że źródła podają 28°C:
Messor_barbarus
Może taka temperatura w połączeniu z brakiem gradientu właśnie spowolniła ich rozwój...
Pozdrawiam
To robotnice składają jaja z których wykluwają się samce.
Tak jak r0bby.in.the.net napisał, przy próbie adopcji jest ryzyko że zabiją nową królową, według mnie dla 50 robotnic nie warto i lepiej zacząć od początku.
Teraz dopiero przeczytałem Twoją wypowiedź:
Może i nie musi, ale lepiej żeby był co będą miały możliwość wybrania jaka temperatura im najbardziej odpowiada, żeby np ich nie usmażyć.
Co do samej temperatury to 31°C to dosyć sporo zważywszy na fakt że źródła podają 28°C:
Messor_barbarus
Może taka temperatura w połączeniu z brakiem gradientu właśnie spowolniła ich rozwój...
Pozdrawiam
“Swoją drogą ~50 robotnic w prawie 2 lata to słaby wynik.slodkie_ciacho pisze: ↑ndz 04 wrz, 2022 Witam.To robotnice składają jaja z których wykluwają się samce.
Teraz dopiero przeczytałem Twoją wypowiedź:Może i nie musi, ale lepiej żeby był co będą miały możliwość wybrania jaka temperatura im najbardziej odpowiada, żeby np ich nie usmażyć.
Messor_barbarus
Pozdrawiam
Teraz dopiero przeczytałem Twoją wypowiedź”
Hej.
50 to zostalo po smierci krolowej, bo reszta padla.
Mialem juz wszystkie stadia rozwoju.
No nic, dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam