Stagnacja
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
-
Witam , zbliża się zima więc i zimowanie mam małą kolonię w probówce Lasius Niger i nie wiem czy kolonia jest gotowa na zimowanie w lodówce. Probówka stoi w miejscu chłodniejszym (pod oknem ) od około 2,5 i była karmiona miodem lecz dziś zauważyłem malutkie jaja. Po czym poznać ze kolonia popadła w stagnację ? Bo nie chciałbym sytuacji aby mrówki nie były gotowe i z tego chłodniejszego miejsca trafiły do lodówki. Czy może należy tak zrobić ? To moja pierwsza kolonia. Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam.
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Jak to u Ciebie wygląda z potomstwem-są poczwarki, larwy rosną?
Pozdrawiam
Tygodnia, miesiąca?
Larwy nie rosną, kolonia przyjmuje bardzo mało/w ogóle nie rusza białka, królowa nie składa jaj (choć z tym różnie bywa, czasami coś tam składa nadal).
Jak to u Ciebie wygląda z potomstwem-są poczwarki, larwy rosną?
Pozdrawiam
-
Tygodni * ostatnie poczwarki dorosły , są tylko świeże malutkie jaja
-
Mam jescze jedno pytanie czy grozi śmierć koloni która nie popadła w stagnację po zimowaniu narzuconym przeze mnie ? Nie chcę pomylić stagnacji z chwilowym brakiem apetytu . Pytamm ponieważ to moja pierwsza kolonia i pierwsze zimowanie więc nie chce aby mrówką stała się krzywda
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Sory za zapłon.
Jak wygląda sytuacja obecnie?
Raczej nie, po prostu zwolni to ich rozwój.Mateusz r 5 pisze: ↑pt 22 lis, 2024 czy grozi śmierć koloni która nie popadła w stagnację po zimowaniu narzuconym przeze mnie ?
Jak wygląda sytuacja obecnie?