Witam serdecznie. Od tygodnia jestem szczęśliwą posiadaczką Messor barbarus królowa + 15 robotnic. Na tą chwilę wylądowały w czystej probówce z załączona miniarenką.
Zastanawiam się do jakiej ilości robotnic czekać by wpuścić je do formikarium. Arena ma 10x10cm gniazdo tak samo z blokadami umożliwiającymi zmniejszenie obszaru.
Pierwszy obszar gniazda wynosi 4x3cm. Jak duża musi być kolonia bym mogła je wpuścić?
Dorzucam fotkę dla podglądu.
Z góry dzięki za pomoc.
Kiedy do formikarium
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Teoretycznie, myślę że mogłyby tam już zostać wpuszczone. Praktycznie, radzę poczekać powiedzmy do 50 robotnic?
Co to za gniazdo?
Arenę możesz już im udostępnić, tylko zatkaj otwór do gniazda. Na ściankach coś widać-fluon? Na ściankach nie sprawdzi się on, tylko na rancie, w dodatku z otwartą pokrywką...
Pozdrawiam
A probówka z 2 komorami, suchszą na spichlerz i wilgotną na gniazdo?
Teoretycznie, myślę że mogłyby tam już zostać wpuszczone. Praktycznie, radzę poczekać powiedzmy do 50 robotnic?
Co to za gniazdo?
Arenę możesz już im udostępnić, tylko zatkaj otwór do gniazda. Na ściankach coś widać-fluon? Na ściankach nie sprawdzi się on, tylko na rancie, w dodatku z otwartą pokrywką...
Pozdrawiam
Gniazdo z arena MK II Kuba od mrowson.
Wiem o czym piszesz z tymi dwiema probówka mi ale w zestawie startowym miałam inna mini arenke wrzucam foto. Tą ciemna ściereczką mają zasłonięte cały czas.
To poczekam do 50 bo chciałabym je wpuścić typowo by opuściły probówkę.
Tak to to widać to fluon. Zmyje go i nałożę w dniu wpuszczenia koloni. Wietrzenie będzie. Zamykać mam zamiar pod moją nieobecność i na noc
Wiem o czym piszesz z tymi dwiema probówka mi ale w zestawie startowym miałam inna mini arenke wrzucam foto. Tą ciemna ściereczką mają zasłonięte cały czas.
To poczekam do 50 bo chciałabym je wpuścić typowo by opuściły probówkę.
Tak to to widać to fluon. Zmyje go i nałożę w dniu wpuszczenia koloni. Wietrzenie będzie. Zamykać mam zamiar pod moją nieobecność i na noc
Po1. Ciastek głupoty gadasz, fluon dobrze sprawdzi się na ściankach, szczególnie na messor
Po2. Mrówson
Po2. Mrówson

A co do fluonu to mój pierwszy zamysł był właśnie jak poprzednik mówi. Ścianki zostawić i wysmarować ranty. Ale. Gdzieś przeczytałam że przy messorkach właśnie wysmarować 1.5cm do 2cm ścianki od góry i tak najrozsądniej. Jako,że nie mam totalnego doświadczenia oczywiście chętnie posłucham dobrych rad. Tylko bierzcie pod uwagę jakie ja mam mrówki. 

bo mrówson to słaby sklep. zarabia na niewiedzy osób niedoświadczonych (oraz dzieci).
co do fluonu, na rant te git, ale messor to słabi wspinacze, na ściankach w zupełności wystarczy.
co do fluonu, na rant te git, ale messor to słabi wspinacze, na ściankach w zupełności wystarczy.
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Hmm ale nie miałem na myśli dwóch probówek, a cusik takiego:

co w pierwszym kroku.
To pogorszy/skróci jego działanie

Świadomie bądź nie, tak jak Igor napisał. Choć powoli się to chyba zmienia, to niesmak pozostał.
Same gniazdo wygląda na dosyć przemyślane. W maju, na Discordzie Ants of Poland, ktoś załączył filmik jak te poidełko z pionową probówką przecieka. Ale podobno zamysł tego jest taki, że należy w probówce umieścić watę, jak w firststepie.
Grubo

Zawsze od lewej do prawej, żarcik

Fakt, że nie miałem Messor, to może inaczej. U mnie sprawdził się na szklanych ściankach u Myrmica i w pojemniku z fugax, ale już na ściankach po patyczkach do uszu z Manica nie, tak samo w obecnej arenie (pojemniku po cieście). Mimo, że Maniaczki też nie są wybitnymi wspinaczkami. Więc to zależy od gatunku i samego materiału, ale z pewnością na rancie sprawdza się lepiej.
Co do poidełka to właśnie trzeba na końcówce wsadzić watę tak jak w first stepie. Testowałam "na sucho" nie przecieka jak włoży się waty odpowiednio dużo.
A co do wymiany zdań z ant center to miałam zamiar kupić messorki z formikarium korkowym Tower (te mniejsze) w instrukcji według nich przy messor w ogóle nie należy korka nawadniać ani kropelki. No a na prośbę doradzenia przy upałach gdy w domu też przekraczam 30 st czasem, jak mogę bezpiecznie delikatnie im ta temp obniżyć pani mi rzetelnie tłumaczyła że przesyłka będzie zabezpieczona tak że nic im w upały nie będzie itd itp. jak próbowałam przetłumaczyć że mam na myśli ich docelowe miejsce pobytu kazała zakupić jak upały miną... No cóż
na razie upałów nie ma a mam wstępnie parę pomysłów które się sprawdzą. Nie dyskutując z nimi dłużej zakupiłam messorki i formikarium to prosiła bym anulowała zakup bo ona mi tego nie chce sprzedać bo jestem bezczelna itd . No nic dla mnie to podejście było dziwne,zero pomocy więc anulowalam i zakupiłam od Mrowson i w zasadzie padło przypadkiem bo tylko te formikarium przypadło mi do gustu na początek. Wymiary i wygląd.
A co do wymiany zdań z ant center to miałam zamiar kupić messorki z formikarium korkowym Tower (te mniejsze) w instrukcji według nich przy messor w ogóle nie należy korka nawadniać ani kropelki. No a na prośbę doradzenia przy upałach gdy w domu też przekraczam 30 st czasem, jak mogę bezpiecznie delikatnie im ta temp obniżyć pani mi rzetelnie tłumaczyła że przesyłka będzie zabezpieczona tak że nic im w upały nie będzie itd itp. jak próbowałam przetłumaczyć że mam na myśli ich docelowe miejsce pobytu kazała zakupić jak upały miną... No cóż