Młoda kolonia messor barbarus

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Hipcio2339

pt 22 lis, 2024

Witam wszystkich, jestem nowy w tematyce hodowli mrówek, od około tygodnia posiadam mrówki messor barbarus mam królową i cztery robotnice. Mój problem a w zasadzie pytanie jest takie, czy muszę hibernować te mrówki by królowa zaczęła składać jaja czy prędzej czy później zacznie to robić? Mrówki trzymam w temperaturze około 23 stopni w probówce. Dodatkowo probówkę zasłaniam materiałem który nie przepuszcza światła i staram się zaglądać do nich jak najrzadziej się da ale z tego co zauważyłem królowa po około tygodniu nadal nie złożyła jaj.
gombopanda

wt 26 lis, 2024

Ja zawsze obniżam im temperaturę do okolo 15 stopni na czas 3 miesiecy a potem kolonia ma duzy skok w liczebnosci wiec tak. Bo w zasadzie to jest juz praktycznie zima, wiec naturalnie mrowki powinny teraz byc w hibernacji ale to tez zalezy czy czesto dajesz bialko
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

sob 08 lut, 2025

Witam.
Hipcio2339 pisze: pt 22 lis, 2024 z tego co zauważyłem królowa po około tygodniu nadal nie złożyła jaj.
Tydzień czekania to nadal dosyć krótko.
Hipcio2339 pisze: pt 22 lis, 2024 Mój problem a w zasadzie pytanie jest takie, czy muszę hibernować te mrówki by królowa zaczęła składać jaja czy prędzej czy później zacznie to robić?
Pytanie, czy to robotnice tej królowej, czy zostały podrzucone. Jeśli podrzucone, to chyba przydałoby się przezimować.
Więcej info o zimowaniu Messor barbarus:
viewtopic.php?t=8484
https://www.youtube.com/watch?v=QV9ATZ9P0YY
https://www.wiki.mrowki.ovh/index.php?t ... r_barbarus (obecnie cosik nie działa), pewnie naprawią.
Pozdrawiam
Sco

pn 27 paź, 2025

Podpinając się pod temat, żeby nie tworzyć kolejnego. Czy obecnie ma sens kupowanie messor barbarus, czy lepiej poczekać do marca? Teoretycznie za chwilę okres hibernacji/znacznego zmniejszenia aktywności również tego gatunku. Planuję/planowałem zakup królowej + 20-30 robotnic. Po zakupie i tak miały być trzymane przez kilka tygodni w probówce, natomiast czy w związku z tym, że mamy zaraz początek listopada, przeniesienie całej kolonii będzie musiało być odłożone w czasie do marca? Czy może dla tego gatunku nie ma to znaczenia?
ODPOWIEDZ