PIERWSZY KROK - Artykuł dla początkujących
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Ja mam pytanko. A mianowiecie chodzi o pokarm. Mam małą kolonię, którą nabyłem bardzo niedawno i jestem jeszcze mało doświadczony. Kolonia liczy 11 osobników (dziś urodziły się 3) i mam wątpliwości czym karmić. Czy wystarczy jak na razie jedna muszka owocówka i mała kropelka miodu na tydzień? Miód ma być rozrzedzony z wodą czy bez? Dawać pokarm częściej czy jest dobrze? Czekam na odpowiedź 

- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Jaki gatunek?
Messor: ziarna + białko
Ile? Podaję tak że np dziś dam dwie muszki, jeżeli zjedzą to jutro dam 3, jeżeli nie zjedzą to wracam do 2. Po prostu zwiększam dopóki mają apetyt. Im więcej larw tym będzie większy, chyba że wpadną w stagnację. Miodu też im nigdy nie brakuje.
Jaki gatunek?
Polskie gatunki: miód + białko
Messor: ziarna + białko
Są larwy? Zwykle wszędzie piszą żeby karmić ze 2-3 razy w ciągu tygodnia. Ja karmię co dzień, wiele osób mi pisze że za często

Wystarczy bez, byle nie duże krople bo się mogą potopić
slodkie_ciacho pisze: ↑pt 16 paź, 2020 Witam.
Jaki gatunek?
Polskie gatunki: miód + białko
Messor: ziarna + białkoSą larwy? Zwykle wszędzie piszą żeby karmić ze 2-3 razy w ciągu tygodnia. Ja karmię co dzień, wiele osób mi pisze że za częstoIle? Podaję tak że np dziś dam dwie muszki, jeżeli zjedzą to jutro dam 3, jeżeli nie zjedzą to wracam do 2. Po prostu zwiększam dopóki mają apetyt. Im więcej larw tym będzie większy, chyba że wpadną w stagnację. Miodu też im nigdy nie brakuje.
Wystarczy bez, byle nie duże krople bo się mogą potopić
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Coś się popsuło że mnie tylko zacytowałeś?
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Chodzi o moje? Są w profilu...
tak tak

Posiadam kolonię Lasius brunneus z 11 robotnicami.
Larw mam dosyć sporo gdzieś 8-9.
Chyba tyle.