Spokój w formikarium
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Mam mrówki Messor Barbarus, jest ich 12. Wydaje mi się, że jest dziwny spokój, mrówki są powolne, „nic się nie dzieje”, a na arenie znajdują się 4 rodzaje pokarmu, nasiona, orzechy, stynka suszona oraz pokarm podstawowy. Mam wrażenie, że jedzą tylko i wyłącznie nasiona, które znajdują się u nich w gnieździe. A z poidełka to już wcale nie korzystają. Czy jest to normalne zachowanie?
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
A kolonia się rozwija (nowe jaja/larwy/poczwarki)?
Czemu nie podajesz białka w postaci świeżych robali?
Jaka temperatura (dogrzewasz)?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gniazdo mają podgrzewane, w jednej części mają około 23, w drugiej 26C. Pokarm wysoko białkowy jest podawany, lecz mam wrażenie, że go nie jedzą. Dawać zabite robale, aby nie powstały roztocza?(o to się boje najbardziej)
slodkie_ciacho pisze: pt 05 kwie, 2019 Witam.
Pozdrawiam
jest to mała kolonia poprostu, ja dopiero jak było z 40 sztuk to zaczęły pochłaniać praktycznie każde ilości białkaJaqqob pisze: czw 04 kwie, 2019 Mam mrówki Messor Barbarus, jest ich 12. Wydaje mi się, że jest dziwny spokój, mrówki są powolne, „nic się nie dzieje”, a na arenie znajdują się 4 rodzaje pokarmu, nasiona, orzechy, stynka suszona oraz pokarm podstawowy. Mam wrażenie, że jedzą tylko i wyłącznie nasiona, które znajdują się u nich w gnieździe. A z poidełka to już wcale nie korzystają. Czy jest to normalne zachowanie?
Pilnuj wilgoci oraz temperatury
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Nie jestem pewien jak to wygląda u Messor czy wystarczą same nasiona-niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni.Jaqqob pisze: pt 05 kwie, 2019 Dawać zabite robale, aby nie powstały roztocza?(o to się boje najbardziej)
Ale przy robalach trzeba podać ilość odpowiednią dla wielkości koloni (np dla małej kolonii samą nogę świerszcza lub tylko kawałek mącznika) i usuwać z areny niezjedzone resztki powiedzmy po 24h.
Białko w postaci owadów karmowych musi byćslodkie_ciacho pisze: pt 05 kwie, 2019Nie jestem pewien jak to wygląda u Messor czy wystarczą same nasiona-niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni.Jaqqob pisze: pt 05 kwie, 2019 Dawać zabite robale, aby nie powstały roztocza?(o to się boje najbardziej)
Ale przy robalach trzeba podać ilość odpowiednią dla wielkości koloni (np dla małej kolonii samą nogę świerszcza lub tylko kawałek mącznika) i usuwać z areny niezjedzone resztki powiedzmy po 24h.
.png)