Formy płciowe

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: Moderatorzy, mod

Mrowinka
Posty: 131
Rejestracja: pn 15 cze, 2020

śr 17 cze, 2020

Witam

Mam pytanie
Co zrobić aby mieć formy płciowe w kolonii lasius Niger? :?: :pirat2:
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Posty: 800
Rejestracja: sob 23 cze, 2018
Kontakt:

śr 17 cze, 2020

Witam.
Hodować, hodować i jeszcze raz hodować :p Jak kolonia osiągnie wystarczające rozmiary to same wyhodują takie formy.
Pozdrawiam
KarolB
Posty: 160
Rejestracja: sob 25 sie, 2018

śr 17 cze, 2020

Gdzieś chyba było napisane, ze jakoś po 5 latach jest dość mrówek na rójkę ..
Mrowinka
Posty: 131
Rejestracja: pn 15 cze, 2020

śr 17 cze, 2020

Kurczę
A czy mógł bym dorzucic im poczwarki?
olaf
Posty: 133
Rejestracja: wt 10 wrz, 2019

śr 17 cze, 2020

Mrowinka pisze:
śr 17 cze, 2020
Kurczę
A czy mógł bym dorzucic im poczwarki?
Możesz, tylko po co ? Poza tym nawet jakbyś teraz dorzucił to najwcześniej miałbyś za rok o tej porze.
A jak będziesz mieć to co najwyżej je możesz wypuścić. Nie lepiej popatrzeć jak kolonia sama do tego dochodzi ?

U mienia na razie rekordzistką była kolonia Messor, która pierwszego samca miała już w drugim roku istnienia.
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Posty: 800
Rejestracja: sob 23 cze, 2018
Kontakt:

śr 17 cze, 2020

olaf pisze:
śr 17 cze, 2020
Możesz, tylko po co ?
Mrowinka chyba nie pytał o poczwarki form płciowych, a takie normalne to jak najbardziej żeby przyspieszyć start kolonii... :)
olaf
Posty: 133
Rejestracja: wt 10 wrz, 2019

śr 17 cze, 2020

Może źle zrozumiałem, ale sadziłem że chodzi o to żeby dodać poczwarek, żeby szybciej kolonie produkowała formy płciowe. Ale moze nie zrozumiałem
Mrowinka
Posty: 131
Rejestracja: pn 15 cze, 2020

śr 17 cze, 2020

Tak jak mówi slodkie_ciacho chodziło mi o to aby dodać poczwarki robotnic do mojej koloni
olaf
Posty: 133
Rejestracja: wt 10 wrz, 2019

czw 18 cze, 2020

Mrowinka pisze:
śr 17 cze, 2020
Tak jak mówi slodkie_ciacho chodziło mi o to aby dodać poczwarki robotnic do mojej koloni
A to można. Choć mi to już psuje zabawę - bo nie mam okazji obserwacji całego rozwoju kolonii. Stosuję tylko w przypadkach gdy adopcja jest konieczna, lub gdy któraś królowa ma ewidentne problemy z zastartowaniem.
ODPOWIEDZ