Poczwarka jest mniejsza od robotnicy

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Olox
Posty: 5
Rejestracja: śr 10 lut, 2021

śr 10 lut, 2021

Witam zobaczyłem że poczwarka Lasius niger jest mniejsza od robotnicy co to znaczy? I czy w ogóle takie coś występuje?
Załączniki
IMG20210210140042.jpg
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Posty: 1052
Rejestracja: sob 23 cze, 2018
Kontakt:

śr 10 lut, 2021

Witam.
Olox pisze: śr 10 lut, 2021co to znaczy
Że robotnica która z niej wyjdzie będzie mniejsza :D
Jeżeli kolonia jest młoda i kupiona niedawno to mogłoby oznaczać że poprzednie robotnice są z podrzuconych poczwarek pozyskanych z większej kolonii do samotnej królowej.
Pozdrawiam
Olox
Posty: 5
Rejestracja: śr 10 lut, 2021

śr 10 lut, 2021

Ok dziękuje za odpowiedź
olaf
Posty: 189
Rejestracja: wt 10 wrz, 2019

wt 16 lut, 2021

To chyba Green House z Ant Center. Za duże.
Warto przeprowadzić do próbówki, albo przynajmniej zasypać/zablokować część gniazda.
A robotnice to prawie na pewno z adopcji lub podrzucone poczwarki z innej koloni.
Awatar użytkownika
KitApple
Posty: 262
Rejestracja: wt 28 kwie, 2020

śr 17 lut, 2021

olaf pisze: wt 16 lut, 2021 A robotnice to prawie na pewno z adopcji lub podrzucone poczwarki z innej koloni.
Może trochę za późno, ale niedawno uświadomiłem sobie że w sklepach praktykują podrzucanie poczwarek samotnym królowym, aby prawdopodobnie szybciej się sprzedały. Zaobserwowałem to przy mojej koloni Camponotus ligniperda ( :chory: ) u której urodziła się (już u mnie ) robotnica nanitic podczas gdy doszły z nią duże, wyrośnięte.
zero rójek, zero mrówek. cisza
Olox
Posty: 5
Rejestracja: śr 10 lut, 2021

sob 27 lut, 2021

A jak mam je przeprowadzić z powrotem bo wątpię że to się uda
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Posty: 1052
Rejestracja: sob 23 cze, 2018
Kontakt:

sob 27 lut, 2021

Hmm a próbowałeś już według tego co tam pisałem? W tym przypadku innym sposobem niż te opisane to chyba jedynie rozkręcenie gniazda...
ODPOWIEDZ