Problem z mrowkami messor barbarus
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Mam problem z mrowkami messor barbarus. W gnieździe jest tylko królowa mrówek Mam ja od półtora miesiąca i żadnej mrowki niema więc tydzień temu dokupiłem jej 40 poczwarek. poczekałem 4-5 dni i z tych poczwarek nic niewyszlo, poczwarki stały się czarne i nieprzeszly w stan imago niewiem z jakiej przyczyny tak się stało ale powinny rosnąć dobre bo mają 26 sylyopni a wilgotność maja pod dostatkiem bo są w probówce. więc moje pytanie brzmi jak temu zapobiec rzeby tak nigdy się nie stało. proszę o pomoc. Z góry dziękuję
-
Powiedziałbym, że próbówka była niedogrzana, ale nie mam pojęcia, dlaczego larwy są czarne. Może zarosły grzybem. Spróbuj zrobić zdjęcie.
Mój dziennik hodowlany:
viewtopic.php?f=38&t=8403
Pytania, porady i komentarze do dziennika:
viewtopic.php?f=38&t=8404
viewtopic.php?f=38&t=8403
Pytania, porady i komentarze do dziennika:
viewtopic.php?f=38&t=8404
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Skoro tak długo królowa nie czerwiła to chyba należałoby ją przezimować Podobno Messor tak jak nasze Serviformica często nie wypuszczają pierwszego potomstwa bez zimowania.
Powiedziałbym że może poczwarki zmarzły w przesyłce, ale wtedy chyba wszystkie byłyby czarne. Na drugim zdjęciu widać skroploną wodę, może za duża wilgotność?
Poza tym proszę o poprawną pisownię-użyć sprawdzania pisowni czy też autokorekty.
Pozdrawiam
Skoro tak długo królowa nie czerwiła to chyba należałoby ją przezimować Podobno Messor tak jak nasze Serviformica często nie wypuszczają pierwszego potomstwa bez zimowania.
Powiedziałbym że może poczwarki zmarzły w przesyłce, ale wtedy chyba wszystkie byłyby czarne. Na drugim zdjęciu widać skroploną wodę, może za duża wilgotność?
Poza tym proszę o poprawną pisownię-użyć sprawdzania pisowni czy też autokorekty.
Pozdrawiam
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
No teraz to już musisz poczekać Nie zimuje się z jajami i poczwarkami-nie przetrwają, z samymi larwami można.
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Ja bym poczekał aż wszystkie poczwarki przeobrażą się w imago/zdechną, następnie je przezimował jeśli nie zacznie czerwić do tego czasu.
Tutaj znajdziesz opis zasady według której sam korzystam
Tutaj znajdziesz opis zasady według której sam korzystam