Jak zrobić mieszankę dla mrówek?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Witam. Czy ktoś mógłby podać jak zrobić mieszankę jajeczną dla L. Niger albo ogólną? Przeszukałem cały internet i nic nie znalazłem. :/
Nie ma rzeczy niemożliwych, są one tylko bardzo trudne.
Kolonie:
Lasius Niger
Leptothorax acervocum
Tetramorium Caespitum
Byłe Kolonie:
Lasius Flavus
Kolonie:
Lasius Niger
Leptothorax acervocum
Tetramorium Caespitum
Byłe Kolonie:
Lasius Flavus
Witam.
Tak? a po wpisaniu Jak zrobić mieszankę dla mrówek? w przeglądarke jak byk wyskakuje przepis.Proszę zajrzeć na https://kb.formicopedia.org/Mieszanka_j ... a_z_agarem i https://www.google.com/search?client=fi ... 3%B3wek%3F
Ale odpowiadam:
Przepis, który już nie pamiętam gdzie znalazłem, ale się bardzo dobrze sprawdza. Wszystkie moje mrówki bardzo chętnie się nim zajadają.
Co nam potrzeba?
Jedno jajko kurze
Miseczka
Miód (naturalny najlepiej)
Cukier
Garnek ( dwu litrowy w zupełności wystarczy)
Agar lub żelatytyna
300 ml wody
Foremka na kostki do lodów (im mniejsze dołeczki na wodę tym lepiej)
Drugi pojemniczek
Widelec
Łyżka
Odrobina wolnego czasu
Opcjonalnie:
Jakaś jedna tabletka z kompleksem witamin (typu CENTRUM)
Foremka na kostki do lodów - im mniejsze zagłębienia na wodę tym lepiej!
Jak to przyrządzić?
Do garnka wlewamy 300 ml wody i zaczynamy gotować
W momencie, gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy płomień i rozpoczynamy gotowanie na wolnym ogniu.
Dodajemy agar lub żelatyne (około 2 łyżeczki do herbaty. Można dodać mniej lub więcej, w zależności od wymarzonej konsystencji)
Po 10 - 15 minutach gotowania, mieszania i uważania, by woda nam nie wykipipiała (Tak, tak! Trzeba stać nad garami...) ściągamy garnek z ognia i dodajemy 2 - 4 pożądne (nie żałować!) łyżki stołowe miodu do garnka i dobrze rozmieszać, by powstała wmiare jednolita ciecz.
Dodajemy cukier (1 płaska łyżka stołowa wystarczy, ale mi się wsypało pół cukierniczki i też było dobrze). Pożadnie mieszać, by cukier jeszcze w ciepłej wodzie się rozpuścił.
Zostawiamy do ostygnięcia na 15 - 20 minut (palacze na papieroska, a niepalący mogą posprzątać bajzel).
Gdy woda już ostygnie, wbijamy jajko do mikstury. Może być samo żółtko, może być całość - obojętne. Musimy pamiętać, by woda była chłodna, bo sie nam jajko zetnie i będzie miodna jajecznica, czyli kiszka
Rozpoczynamy energiczne mieszanie, najlepiej widelcem.
Gdy całość uzyska jednolitą konsystencję, rozlewamy do foremek na kostki lodu a resztę do jakiegoś pojemniczka.
Foremkę i pojemniczek wkładamy do lodówki (nie zamrażarki!)
Po 2-3 godzinkach, gdy nam się już całość zżeluje, foremkę na kostki lodu zostawiamy pod ręką w lodówce, a drugi pojemniczek do zamrażaki na późniejsze użytkowanie.
Karmimy mrówki!
Efekt końcowy
Ja się odważyłem i sam zjadłem trochę - cholernie słodka miodowa galaretka
Zawsze można poeksperymentować i dodać np syropu klonowego, jakiś naturalny koncentrat do soków ( typu Spiżarka Babci Maliny czy jak jej tam było).
Pozdrawiam
Tak? a po wpisaniu Jak zrobić mieszankę dla mrówek? w przeglądarke jak byk wyskakuje przepis.Proszę zajrzeć na https://kb.formicopedia.org/Mieszanka_j ... a_z_agarem i https://www.google.com/search?client=fi ... 3%B3wek%3F
Ale odpowiadam:
Przepis, który już nie pamiętam gdzie znalazłem, ale się bardzo dobrze sprawdza. Wszystkie moje mrówki bardzo chętnie się nim zajadają.
Co nam potrzeba?
Jedno jajko kurze
Miseczka
Miód (naturalny najlepiej)
Cukier
Garnek ( dwu litrowy w zupełności wystarczy)
Agar lub żelatytyna
300 ml wody
Foremka na kostki do lodów (im mniejsze dołeczki na wodę tym lepiej)
Drugi pojemniczek
Widelec
Łyżka
Odrobina wolnego czasu
Opcjonalnie:
Jakaś jedna tabletka z kompleksem witamin (typu CENTRUM)
Foremka na kostki do lodów - im mniejsze zagłębienia na wodę tym lepiej!
Jak to przyrządzić?
Do garnka wlewamy 300 ml wody i zaczynamy gotować
W momencie, gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy płomień i rozpoczynamy gotowanie na wolnym ogniu.
Dodajemy agar lub żelatyne (około 2 łyżeczki do herbaty. Można dodać mniej lub więcej, w zależności od wymarzonej konsystencji)
Po 10 - 15 minutach gotowania, mieszania i uważania, by woda nam nie wykipipiała (Tak, tak! Trzeba stać nad garami...) ściągamy garnek z ognia i dodajemy 2 - 4 pożądne (nie żałować!) łyżki stołowe miodu do garnka i dobrze rozmieszać, by powstała wmiare jednolita ciecz.
Dodajemy cukier (1 płaska łyżka stołowa wystarczy, ale mi się wsypało pół cukierniczki i też było dobrze). Pożadnie mieszać, by cukier jeszcze w ciepłej wodzie się rozpuścił.
Zostawiamy do ostygnięcia na 15 - 20 minut (palacze na papieroska, a niepalący mogą posprzątać bajzel).
Gdy woda już ostygnie, wbijamy jajko do mikstury. Może być samo żółtko, może być całość - obojętne. Musimy pamiętać, by woda była chłodna, bo sie nam jajko zetnie i będzie miodna jajecznica, czyli kiszka
Rozpoczynamy energiczne mieszanie, najlepiej widelcem.
Gdy całość uzyska jednolitą konsystencję, rozlewamy do foremek na kostki lodu a resztę do jakiegoś pojemniczka.
Foremkę i pojemniczek wkładamy do lodówki (nie zamrażarki!)
Po 2-3 godzinkach, gdy nam się już całość zżeluje, foremkę na kostki lodu zostawiamy pod ręką w lodówce, a drugi pojemniczek do zamrażaki na późniejsze użytkowanie.
Karmimy mrówki!
Efekt końcowy
Ja się odważyłem i sam zjadłem trochę - cholernie słodka miodowa galaretka
Zawsze można poeksperymentować i dodać np syropu klonowego, jakiś naturalny koncentrat do soków ( typu Spiżarka Babci Maliny czy jak jej tam było).
Pozdrawiam
Dziękuje. Trochę się zapędziłem mówiąc "cały internet". Po prostu nie wpisałem tej frazy, którą podałeś. :/
Nie ma rzeczy niemożliwych, są one tylko bardzo trudne.
Kolonie:
Lasius Niger
Leptothorax acervocum
Tetramorium Caespitum
Byłe Kolonie:
Lasius Flavus
Kolonie:
Lasius Niger
Leptothorax acervocum
Tetramorium Caespitum
Byłe Kolonie:
Lasius Flavus