Mam pytanie jak karmić mrówki mącznikiem młynarkiem
Po prostu dać na arenę czy jakiś zabić?
Jak karmić mącznikiem młynarkiem
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Witam, bardziej humanitarnie będzie go pierw zabić. Ja zawsze miażdżę mu głowę czymś płaskim i kroję na kilkja części. Jak nie chcesz samodzielnie go uśmiercać to możesz wsadzic go na godzinę (lub więcej) do zamrażalnika. Jeśli dasz żywego to mrówki nabawią się stersu, a po zabiciu takiego robala będą nieźle zmęczone.
Pozdrawiam.
L. cf. niger
F. fusca
F. fusca
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Tak jak Karol Be napisał należy uśmiercić żeby zminimalizować stres kolonii oraz skrócić cierpienie ofiary, na słabo wentylowanej arenie mrówki mogłyby się zagazować.
Mała kolonia niger nie poradzi sobie z pancerzem, dlatego należy mącznika przekroić. Nawet nie jestem pewien czy duża kolonia niger da radę, o ile u fusca (~30robo) czy Manica rubida pancerz był pogryziony to u kilkutysięcznej niger był jedynie wyczyszczony.
Co do głowy, ja ją czasami przekroję na pół i daję np samotnej królowej, trochę białka pewnie w niej jest
Pozdrawiam
Tak jak Karol Be napisał należy uśmiercić żeby zminimalizować stres kolonii oraz skrócić cierpienie ofiary, na słabo wentylowanej arenie mrówki mogłyby się zagazować.
Mała kolonia niger nie poradzi sobie z pancerzem, dlatego należy mącznika przekroić. Nawet nie jestem pewien czy duża kolonia niger da radę, o ile u fusca (~30robo) czy Manica rubida pancerz był pogryziony to u kilkutysięcznej niger był jedynie wyczyszczony.
Co do głowy, ja ją czasami przekroję na pół i daję np samotnej królowej, trochę białka pewnie w niej jest

Pozdrawiam
Głowę odcinam i daję jednej z koloni Myrmica
Próbowałem raz dać małego mącznika odłowionej w naturze kolonii Myrmica (było jakieś 30 robotnic)
Niestety nie poradziły sobie przez 3 dni z mącznikiem i ostatecznie go wyciągnąłem
Myślałem że kolonia odłowiona w naturze tak agresywnych mrówek i to z żądłem sobie poradzi, niestety nie ...
Próbowałem raz dać małego mącznika odłowionej w naturze kolonii Myrmica (było jakieś 30 robotnic)
Niestety nie poradziły sobie przez 3 dni z mącznikiem i ostatecznie go wyciągnąłem
Myślałem że kolonia odłowiona w naturze tak agresywnych mrówek i to z żądłem sobie poradzi, niestety nie ...
W niebie:
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus