Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Żeby królowa zaczęła czerwić (składać jaja) to potrzebuje też białka w postaci świeżych/mrożonych robaczkówustawseprofilowe pisze: ↑pn 30 sty, 2023 Niedawno włożyłem je w probówce na arenę i dałem im miód. Mam nadzieję że królowa w końcu złoży jaja
U kolegi Antoskowaty pierwsze jaja pojawiły się po 1,5 miesiąca od zimowania, a miał je od końca października. Tak więc to może potrwaćustawseprofilowe pisze: ↑wt 31 sty, 2023 królowa nie złożyła ani jednego jaja i nie ruszyły w ogóle miodu![]()
![]()
!
Hmm mam nadzieję że nie oczekujesz od razu przejścia do gniazda formikarium? Tak mała kolonia mało furażuje, w miarę rozrostu będzie ich coraz więcej na arenie. Jeśli wpadły w stagnację to również nie będą jakoś specjalnie aktywne, to samo ze stresem spowodowanym drganiami/ostrym światłem lub jego nagłą zmianą/zmianą powietrza (np po podniesieniu pokrywki czy oddech)-wtedy zbiją się w kupkę i nie będą wychodziły.ustawseprofilowe pisze: ↑wt 31 sty, 2023 Włożyłem je w probówce na arenę i : nie wyszły (może jedna na chwilę)
Oj w tym hobby potrzeba dużo cierpliwości
To raczej normalne, szczególnie u Formica. Nie przejmowałbym się tym jakoś specjalnie, może jak się mocno rozrośnie... Używasz wody przegotowanej?ustawseprofilowe pisze: ↑pt 24 mar, 2023 Po jakichś dwóch tygodniach znowu pojawiła się pleśń. Czy ktoś wie dlaczego?
Cały czas? Jest coś takiego jak "DS" (syndrom dyskinetyczny), tutaj trochę o tym napisane. Ale jedna noga jeszcze o tym nie świadczy raczejustawseprofilowe pisze: ↑pt 24 mar, 2023 Zauważyłem też że królowa dziwnie drży nogą, czy może ktoś wie jaki to może być powód?![]()