Wiosna
Moderator: Moderatorzy
ja tam nie wiem. ludzie się dziwią i dziwią a przecież mrówki to zwierzęta jak każde inne tylko mądrzejsze
Wątpię żeby dało się tak 'zarazić' np. chomikami jak właśnie mrówkami. Po moim ostatnim pieszym wypadzie w góry, około 10 osób zaczęło hodować mrówki na poważnie
Fajnie to wygląda jak rozwija się temat. Pierwsze dni: co?? mrówki? pogięło?? Kolejne dni: a duże są królowe? Jeszcze bardziej kolejne dni: Patrz! Mam królową!
No a dziś sami już konstruują formi...
piękne hobby
Wiosna, wiosna! Ach to ty!
Niedługo się nam dzień wydłuży jak zegarki poprzestawiamy

Wątpię żeby dało się tak 'zarazić' np. chomikami jak właśnie mrówkami. Po moim ostatnim pieszym wypadzie w góry, około 10 osób zaczęło hodować mrówki na poważnie

No a dziś sami już konstruują formi...
piękne hobby

Wiosna, wiosna! Ach to ty!
Niedługo się nam dzień wydłuży jak zegarki poprzestawiamy

Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Widocznie masz bardzo wyrozumiałą dziewczynę. 

MAĆKO
Ja dopiero zacząłem się tym interesować, nie mówiąc o pasjii. Ale w sumie to nie miałem nic do stracenia - i tak połowa (ta gorsza) ludzi ze szkoły ma mnie lekko mówiąc za dziwakacupi pisze:dexter688 napisał/a:
nie chciałem z siebie robić idioty (szło za mną pełno ludzi, którzy mnie znali)
No proszę Cię... Ja rzucam się na każdą mrówę nawet w centrum Warszawy.

Większość osób zachowuje się tak jak w "pierwszych dniach". Kilka osób z mojego otoczenia moje nowe hobby przyjęło z obojętnością a tylko jednego kolegę to naprawdę zaciekawiło i miał nawet założyć własną hodowlę.M@teusz pisze:Pierwsze dni: co?? mrówki? pogięło?? Kolejne dni: a duże są królowe? Jeszcze bardziej kolejne dni: Patrz! Mam królową!
Ostatnio zmieniony wt 23 mar, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Święte słowacupi pisze:No proszę Cię... Ja rzucam się na każdą mrówę nawet w centrum Warszawy. Pasja to żaden wstyd. Powiem więcej - dla mnie jest to wielka duma, że zajmuję się tymi wspaniałymi zwierzętami.dexter688 pisze:nie chciałem z siebie robić idioty (szło za mną pełno ludzi, którzy mnie znali)

Ja jestem jako takim jajcarzem i nie wstydzę się tego (hobby) mówić innym ; gdy trzeba sam się z tego śmieje; jako gatunek-przedmiot żartu kolega wymyślił: Formica terarirum

Co do tematu; byłem po drugiej stronie miasta i miałem do wyboru albo iść pieszo(co lubię) albo czekać pół h na autobus; jako, że jest ciepło to i mrówki są; wybrałem to drugie. Na poszukiwania pokarmu wyszła cała masa nigerków oraz pojedyncze Formica. Podrzuciłem im jakąś śliwkę i drobne owady, co znalazłem trochę dalej. Lasius zabrały pokarm, a Formica najwyraźniej badała teren

Ostatnio zmieniony wt 23 mar, 2010 przez sodek, łącznie zmieniany 1 raz.
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
sodek pisze:albo iść pieszo(co lubię) albo czekać pół h na autobus; jako, że jest ciepło to i mrówki są; wybrałem to drugie.

Dzisiaj zauważyłem że przy szkole mej jest duużaa kolonia kartonówki, i sie rozlazły po akacji już.
A później grono znajomych i nieznajomych "Hans, co ty robiłeś przy tym drzewie? :O"
A ja oczywiście ironicznie, że byłem zapalić

A ja dzisiaj trochę chodziłem po osiedlowych chodnikach i ścieżkach ale spotkałem tylko jedna robotnice L. niger... Moze przez ten zimny wiatr, przez co nie było tak ciepło, jeszcze za wcześnie miedzy domami.
Mam dokumentację:dexter688 pisze:kilkaset osobników stało zbite w kulę przy wejściu

Nawet fajne mi te fotki wyszły, może się pobawię w makrofotografię

Ostatnio zmieniony śr 31 mar, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Pewnie, że się pobaw ;D
O kurczę - muszę najbliższy weekend spędzić na działce 

Bardzo przyjemnie było by spędzić śniadanie wielkanocne na trawie pod chmurką.
Jak co roku znów u mnie w ogrodzie pojawiła się tajemnicza ścieżka Camponotus fallax
Niestety u mnie tylko zahacza, wychodzi i wchodzi do sąsiada.
Jak co roku znów u mnie w ogrodzie pojawiła się tajemnicza ścieżka Camponotus fallax

Gór mi mało i trzeba mi więcej...
A ja w promieniu 100 metrów od domu mam trzy mrowiska takich mrówek(łac. Formica pratensis) należy do mrówek objętych w Polsce ochroną ścisłą ze względu na rzadkość występowania.

Mam Formica pratensis jakieś 70m od domu i właśnie przed chwilą wróciłem ze spaceru, pratensis’owe robo, łapią sie za żwaczki, jedna się zwija w pozycje embrionalną (poczwarkową) i zostaje wyniesiona w kierunku "od kopca". To samo rufa/polyctena w lesie ... O i znalazłem gniazdo rufibarbis jakiś 1m od pratensis a tuż obok są tetraski. Czyli w obrębie 1,5m^2 mamy 3 gatunki mrówek, w tym kolonie formic pokaźnych rozmiarów, tetramorium widziałem tylko kilkadziesiąt robotnic.
Ostatnio zmieniony czw 01 kwie, 2010 przez Umbramen, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie widziałem coś podobnego, tyle że myślałem, że są to robo z różnych mrowisk. Ale to temat "wiosna" a nie Formica pratensis.Umbramen pisze:pratensis’owe robo, łapią sie za żwaczki,
A na dyskusję o Formicy pratensis zapraszam tu: viewtopic.php?t=3432
Ostatnio zmieniony czw 01 kwie, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja wczoraj przygotowując ogródek do zasiewów byłem zmuszony zniszczyć gniazdo Myrmic...
Myślałem że znajdę królową i uratuje część mrowiska ale niestety nie znalazłem.

Ostatnio zmieniony sob 10 kwie, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Watpię, czy je zniszczyłeś...Pewnie się przeniosły w spokojniejsze miejsce.
M. rubra - L. niger - T. caespitum
obrębie* Ja przy drodze po której chodzi mnóstwo osób na 2m2 zauważyłem 5 różnych gatunków + osy + masa Kowalów bezskrzydłych i jakieś inne owadyUmbramen pisze:Czyli w obrembie 1,5m^2 mamy 3 gatunki mrówek, w tym kolonie formic pokaźnych rozmiarów, tetramorium widziałem tylko kilkadziesiąt robotnic.

Lasius niger
Lasius flavus
Formica z grupy rufa (mogę tak napisać

Formica rufibarbis
Lepto/Temno jakieś
z tym że Podziemnice widać tylko w wakacje
Tak, ale pomyłka, nie ma tamtej
jedno gniazdo Formica rufibarbis
kilka gniazd Formica cinerea
jedno gniazdo Lasius niger
kilkadziesiąt gniazd Lasius flavus
cztery gniazda Lepto/Temno (może być więcej, w tym roku je dopiero zobaczyłem)
Tak to prawda, nie wkręcam Ci kitu.
tylko Formica cinerea, coś mi się pomyliło.Formica z grupy rufa
jedno gniazdo Formica rufibarbis
kilka gniazd Formica cinerea
jedno gniazdo Lasius niger
kilkadziesiąt gniazd Lasius flavus
cztery gniazda Lepto/Temno (może być więcej, w tym roku je dopiero zobaczyłem)

- pawelllQwE
- Kontakt:
Co? Jesteś pewien, że każde gniazdo jest inne? Tzn. nie jest to jedna całość?kilkadziesiąt gniazd Lasius flavus