Dziwne zjawisko
Moderator: Moderatorzy
3 razy w czerwcu i pod koniec maja spotkałem się z dziwnym zachowaniem mrówek. Wyroiły one licznie na płyty chodnika w sumie bez powodu. Mrówy pochodziły z tego samego gatunku, a przynajmniej mi się tak zdaje i nie było wśród nich skrzydlatych. Za każdym razem był to dzień ciepły, wilgotny i pochmurny. Pora dnia za każdym razem była inna. Ktoś wie czym może to być spowodowane?
Wojny gangów.
To murawki?
To murawki?
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
W takim razie wścieklice 
Tak jak wspominałem, wojny o terytorium.

Tak jak wspominałem, wojny o terytorium.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
Pewnego razu wracając do domu przez wydreptaną ścieżkę na trawniku blokowiska, trafiłam na czerwony dywan (dosłownie, ciągnęło się na 1-2 m) trupów Myrmica.. Szkoda tylu mrówek, niezłe pobojowisko.. :P
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Ja też ostatnio to widziałem. To mogły być przygotowania do rójki.Raptorus pisze: ↑śr 20 cze, 2012 3 razy w czerwcu i pod koniec maja spotkałem się z dziwnym zachowaniem mrówek. Wyroiły one licznie na płyty chodnika w sumie bez powodu. Mrówy pochodziły z tego samego gatunku, a przynajmniej mi się tak zdaje i nie było wśród nich skrzydlatych. Za każdym razem był to dzień ciepły, wilgotny i pochmurny. Pora dnia za każdym razem była inna. Ktoś wie czym może to być spowodowane?
Kolonie:
Lasius niger
Lasius sp.
Byłe kolonie:
Lasius fulignosus
Formica sp.
Lasius niger
Lasius sp.
Byłe kolonie:
Lasius fulignosus
Formica sp.
nie one mają 7-8mm Myrmica sp.