Wybrałem się z małym przyrodnikiem na obserwacje mrówek. Stanęliśmy koło mrowiska i nagle wołanie, że go obłażą mrówki. No fakt, obaj na butach mamy już po kilka, a mogą dopiec.
Ewakuowaliśmy się. Ale pytanie pozostało (z nami): Jak założyć stanowisko obserwacyjne, tak niedaleko mrowiska (1-2 metry), żeby nie obłaziły?
Przytargać stołeczek i nogi w baniaczki z wodą? Dużo noszenia i trudno zmienić pozycję.
Posmarować czymś buty? Ale czym?
A może stanąć na szmatkach lekko nasączonych olejem napędowym? (Gdzieś czytałem, że nad Amazonką spali na hamakach o sznurach ociekających benzyną)
Jak obserwować mrowiska leśne
Moderator: Moderatorzy
- ADAMKROL12
Ja wiem, że podczas pochodu mrówek Dorylinae, gdy ma się chorego w domu, którego nie można przetransportować, ludzie umieszczają nogi od łóżka w naczyniach wypełnionych octem... Nie wiem czy warto siadać na stołku z nogami w miskach w occie, może wystarczy obserwować z pewnej odległości...
Sadam
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
A już na pewno nie warto zanieczyszczać środowiska olejem napędowym i innymi specyfikami
Pozdrawiam
A już na pewno nie warto zanieczyszczać środowiska olejem napędowym i innymi specyfikami

Pozdrawiam
Z tą różnicą że nigerki raczej by nie zjadły takiego choregoADAMKROL12 pisze: ↑śr 21 kwie, 2021 Ja wiem, że podczas pochodu mrówek Dorylinae, gdy ma się chorego w domu, którego nie można przetransportować, ludzie umieszczają nogi od łóżka w naczyniach wypełnionych octem... Nie wiem czy warto siadać na stołku z nogami w miskach w occie, może wystarczy obserwować z pewnej odległości...

W niebie:
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
- ADAMKROL12
No nie wiem czy on miał na myśli nigerki... Ale jak działało na mrówki, które wędrują zabijając wszystko co nie może uciec, to na takie "łagodne" też chyba raczej podziała...Tlaloc pisze: ↑czw 22 kwie, 2021Z tą różnicą że nigerki raczej by nie zjadły takiego choregoADAMKROL12 pisze: ↑śr 21 kwie, 2021 Ja wiem, że podczas pochodu mrówek Dorylinae, gdy ma się chorego w domu, którego nie można przetransportować, ludzie umieszczają nogi od łóżka w naczyniach wypełnionych octem... Nie wiem czy warto siadać na stołku z nogami w miskach w occie, może wystarczy obserwować z pewnej odległości...![]()
Sadam
Literatura zna odmienne przypadki (Pan Tadeusz, Księga V)