Aqwa

Masz inne zwierzęta, rośliny? Pochwal się - chętnie poczytamy. ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
geb88
Posty: 1970
Rejestracja: pt 20 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa, Malbork
Kontakt:

wt 15 sty, 2008

HejaWam!

potrzebuję zrobić paręnastolitrowe aqwarium, gdzie ma być docieplenie do 22-24 stopni i podświetlenie. Jak to zrobić ja sie pytam, bo akwarium to tylko u wujków bliżej oglądałam. ;)
W miarę jak najtaniej grzałki i światło. Z poborem prądu się nie martwcie :P

I kwestia oczyszczania aqwa... dać takie małe ślimaczki? Filtr nie może być.

Aqwa dla triopsów.
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
bzyx1
Posty: 459
Rejestracja: sob 16 gru, 2006
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

wt 15 sty, 2008

Podobno masz bardzo mało kasy, wiec zastosuj pojemnik na żywność jeśli ci to odpowiada ;]
A filtr to taki gąbkowy który nakłada się na napowietrzacz (taki brzęczyk co tylko wężyk wkładasz do akwa).
Awatar użytkownika
geb88
Posty: 1970
Rejestracja: pt 20 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa, Malbork
Kontakt:

wt 15 sty, 2008

Jak pisałam nie mogę dać filtru. aqua prawdopodobnie dostanę ;) więc wydam kasę jedynie na oświetlenie i podgrzanie albo na oświetlenio-podgrzanie ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
ehx-ray
Posty: 223
Rejestracja: czw 12 kwie, 2007
Lokalizacja: Warszawa

śr 16 sty, 2008

Z triopsami rzeczywiście jest kłopot z filtrem. Można przeczekać moment kiedy są małe i poprostu dolewać wody (rozcieńczać zanieczyszczenia), a potem domontować filtr o małej mocy.

Szkoda tylko, że te triopsy to miesiąc i kaput są :cry:
pozdro
Awatar użytkownika
geb88
Posty: 1970
Rejestracja: pt 20 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa, Malbork
Kontakt:

śr 16 sty, 2008

ie miesiąc.. po prostu na stronie toys4boys bądź innej sklepowej nie mowią o wymaganiach, np. dorosły triops powinien mieć dla siebie 3,5 litra wody; Co oznacza, że kupując 30-50 osobników (tak są tam sprzedawane) i nie informując przyszłego właściciela o tym, są wsypywane do 5,5l pojemnika (za 120 zł chyba; ja mam same jaja i żarełko) zjadają się, nie ma miejsca dla nich, brakuje jedzenia itp, itd. Normalnie potrafią pozyć dłużej, a niektóre gatunki osiągają w aqua nawet do 6-7 cm :D

Tak czy siak zamierzam się naukać je rozmnażać, żeby mieć spokój z kupowaniem nowych cyst :P

Przejdźmy jednak do tego nieszczęsnego oświetlenia i ogrzewania...
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
n0b0dy
Posty: 110
Rejestracja: pt 02 lis, 2007

śr 16 sty, 2008

Też się czaje na triopsy ale jakoś nie mogę się na nie zdecydować :)

Ogrzewać możesz prostą grzałką z wbudowanym termostatem... pamiętam, że miałem coś takiego w moim akqa kiedyś...

Albo kup jakąś lepszą żarówke, która emituje przy okzaji sporo ciepła i masz 2 w jednym
Awatar użytkownika
geb88
Posty: 1970
Rejestracja: pt 20 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa, Malbork
Kontakt:

śr 16 sty, 2008

ale ile wat starczy do nagrzania do 22stopni (totalnie się na tym nie znam, ale miałam fizykę i wiem że wat przekłada sie na temperaturę)

Lampki nie mam gdzie zaczepic... jakieś listwy albo cuś? może macie coś na zbyciu?
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Albert
Posty: 1129
Rejestracja: sob 13 maja, 2006
Lokalizacja: Radom/Warszawa SGGW
Kontakt:

śr 16 sty, 2008

Hej, przypomniałem sobie!! W "Nasze Akwarium" czy jakos tak był kiedyś artykuł na temat hiodowli tego zwierza. Jak bede w domu w piatek to poszukam dla Ciebie i spróbuje przepisac na forum lub wysle ci poczta :D


Ps: A nie lespiej isc w lecie nad staw i złapac rodzimego liścionoga?
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
geb88
Posty: 1970
Rejestracja: pt 20 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa, Malbork
Kontakt:

śr 16 sty, 2008

hmmm... tak czy siak :P do lata daleko a skoro juz mam cysty to cza cos z nimi zrobić ;)
I tak bym musila miec zrobione najpierw aquarium :P jak znajsdziesz daj znać ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
bzyx1
Posty: 459
Rejestracja: sob 16 gru, 2006
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

śr 16 sty, 2008

Albert, czy liścionogi to po prostu skrzelonogi?
Geb, dużo ciepła daje halogen ;]
Awatar użytkownika
geb88
Posty: 1970
Rejestracja: pt 20 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa, Malbork
Kontakt:

śr 16 sty, 2008

a jak mam go doczepić?
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
patyczak1000
Posty: 205
Rejestracja: śr 11 lip, 2007
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

śr 16 sty, 2008

Geb ostatnio sam trochę zainteresowałem się tymi zwierzakami i w ulubionych znalazłem ten link:
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/trio ... e-178.html
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
Awatar użytkownika
M@teusz
Posty: 537
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

filtr nie będzie potrzebny jeżeli zrobi się podłoże low-techowe. Czyli np 1cm ziemi ogrodowej i na to z 5 cm żwirku. ziemię można dodatkowo przykryć siatką co by przy wyciąganiu np zbędnych roślin nie mieszać ziemi z czystą wodą. Do tego zasadzić mnóóóóóóóóstwo roślin i jakaś lampa halo czy świetlówka żeby było co naj mniej 0,75W na litr. Czasem piszą 0,5W na litr ale to dla takich średnio wymagających roślinek.


Woda ciepła w akwarium bez przykrycia wyparowuje pozostawiając brzydkie ślady kamienia na szybie. Przykryj akwarium szybą a nad tym zawieś lub połóż oświetlenie. Np coś takiego, tylko ta lampka ma bardzo małą moc.Obrazek .

Grzałka taka 10W podgrzeje 20l akwarium do 25*C. Ja tam mam u żółwia. Kosztuje troszkę ponad 10 zł. a oświetlenie? hmm musisz się zastanowić, może zamontujesz sobie tego typu "lampkę" (nad akwarium)? Obrazek

ślimaczki to dużą przemianę materii mają(pewnie o ampulariach mówisz). Może lepiej krewetki? przecież one triopsów nie zjedzą :D a ładne są, MAck coś o tym wie ;)
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
bzyx1
Posty: 459
Rejestracja: sob 16 gru, 2006
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

M@teusz pisze:np 1cm ziemi ogrodowej i na to z 5 cm żwirku
Nie może tak być, ponieważ triopsy składają jajka w ziemi i szukają tam jedzenia, a co za tym idzie-kopią.
Awatar użytkownika
M@teusz
Posty: 537
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

dokopią się na 6 cm podłoża? a po za tym będzie na warstwie ziemi siatka uniemożliwiająca kopanie głębiej. Nawet kiryski można by wpuścić.

No to tylko propozycja... można by dać jeszcze na to warstwę miękkiego piachu tylko nie za dużo do odetnie dopływ powietrza...Wszystkie te ceregiele po to aby rosły dobrze rośliny- a co za tym idzie brak potrzeby używania filtra.
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
bzyx1
Posty: 459
Rejestracja: sob 16 gru, 2006
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

Filtr jest potrzebny nie do napowietrzania, ale do czyszczenia.
Chyba ze rośliny też oczyszczają wodę, a ja o tym nie wiem?
Chodzi o to ze one nie umieją kopać w żwirku!
Awatar użytkownika
M@teusz
Posty: 537
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

jeżeli w akwarium nie będzie ryb- to wszystkie szkodliwe produkty przemiany materii (z tych triopsów chyba bo nie mam pojęcia kto tam będzie inny się załatwiał :)) będą wystarczająco usuwane przez rośliny. Być może że będą miały ich nawet za mało i trzeba będzie podawać CO2. Filtr zatem nie będzie potrzebny. Będzie można od czasu do czasu odmulić dno z resztek roślin
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
bzyx1
Posty: 459
Rejestracja: sob 16 gru, 2006
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

M@teusz pisze:trzeba będzie podawać CO2
Można wiedzieć w jaki sposób?
Awatar użytkownika
geb88
Posty: 1970
Rejestracja: pt 20 paź, 2006
Lokalizacja: Warszawa, Malbork
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

triopsy s wyjątkowo trwałe na braki o2.. czyli raczej tez dużo z siebie nie wydzielają.. M@teusz takie konkrety lubię :D
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
M@teusz
Posty: 537
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

butlą wysokociśnieniową lub bimbrownią DIY :)
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
M@teusz
Posty: 537
Rejestracja: pn 28 sie, 2006
Kontakt:

czw 17 sty, 2008

tropsy może tak-odporne, ale rośliny przestają asymilować CO2 i przestają rosnąć, natleniać wodę a z czasem giną.
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
ODPOWIEDZ