Ja chciać mrówe...

Wszystko to co dotyczy zdobywania królowych podczas rójki

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

smerfetka

wt 06 cze, 2006

Postanowiłam zacząć <b>h</b>odować mrówki...
Niestety, niewiem jak zacząć odławianie mrówek tak, żeby napewno mieć królową... :cry:

Niech ktoś mi to jakąś wytłumaczy...
Awatar użytkownika
Johnbol

wt 06 cze, 2006

Witam!

Na początek wypadało by powitać kolejnego pasjonata (czy może raczej Pasjonatkę) tematu.

Teraz pora przejść do rzeczy. Zapewne przejrzałaś już podstawowe informacje dostępne na tym forum, czy na stronie www.formicarium.pl Jeśli tak, to pewnie już wiesz, że najlepiej odpowiednio wcześniej przygotować odpowiednie "mieszkanko" dla mrówek. Na starcie najlepsza będzie szklana probówka, odpowiednio "umeblowana" (jak na stronie formicarium.pl). Zanim kolonia się znacznie rozwinie, powinno to w zupełności wystarczyć. Powinnaś również zastanowić się, jaki gatunek wybrać na początek (najlepiej L.niger lub Formica fusca).
Następna jest kwestia pozyskania samych mrówek. Tu możliwości też trochę jest. Możesz zakupić królową (ew. już z kilkoma robotnicami) w jednym ze sklepów mrówkowych. Możesz również zapytać na forum, w dziale "Bazar", czy ktoś nie mógłby Ci odstąpić, lub przehandlować młodej kolonii. Kolejnym (dość łatwym, zwłaszcza w wypadku L.niger) sposobem jest złapanie sobie królowej zaraz po rójce. Pewnie nie raz widziałaś czarne chmary latających mrówek, co roku o tej samej porze? To właśnie była rójka - czyli lot godowy. Zaraz po takim locie młode królowe, zapłodnione przez samców, starają się znaleźć odpowiednie miejsce na założenie gniazda. Tu masz szansę złapać sobie taką królową i wprowadzić ją do swojej probówki. Okres rójki L.niger (najlepszej dla początkujących) przypada mniej więcej na połowę czerwca. Należy jednak pamiętać, aby wybrać królową już bez skrzydeł - wtedy będziesz miała pewność, że jest ona zapłodniona i może założyć kolonię.
Natomiast zdecydowanie odradzam rozkopywanie mrowiska w celu pozyskania królowej. Pomijając kwestie "moralne", trzeba powiedzieć, że dla osoby początkującej znalezienie królowej w rozkopanym gnieździe jest prawie niemożliwe (przynajmniej tak mi się wydaje).

To chyba będzie na tyle, jeśli chodzi o poruszoną przez Ciebie kwestię. Jeśli będziesz miała kolejne pytania, śmiało uderzaj na forum. Zawsze znajdzie się ktoś gotów odpowiedzieć.

Pozdrawiam!
FABRICATI DIEM, PVNC!
smerfetka

czw 08 cze, 2006

Ech.... odpowiem szczerze... ostatnią rójkę jaką pamiętam widziałam jak miałam jakieś 6 lat... póżniej szkoła itp... :oops:
Myślałam już, że na rójkę zapóżno... Dziękuję za pocieszenie..:*

Ps. oczywiście że już troszkę o tym poczytałam... :wink:
Awatar użytkownika
BartTP

czw 08 cze, 2006

W Gliwicach pełno jest Manica rubida, szczęściaro!
Awatar użytkownika
Devil_
Kontakt:

czw 08 cze, 2006

Hehe nie wiem czy to bylby odpowiedni gatunek na poczatek ;)
smerfetka

ndz 11 cze, 2006

Kurcze... teraz chodze cały czas zapatrzona w ziemię i szukam jakiś mrówek.... :D Przynajmniej przydają się na coś długie spacery z psem... :wink:
Awatar użytkownika
Mr.Q
Kontakt:

pn 12 cze, 2006

Smerfetka, zostawiłem Ci wiadomość na gg ;]
POZDRAWIAM! Mr.Q Chamaeleonid

http://picasaweb.google.pl/MrQ1987

http://www.mynight.pl/
smerfetka

pn 12 cze, 2006

Napisałam to na gadu i napisze też tutaj... :mrgreen:
Mr.Q...mój wybawco... jesteś wspaniały.. :lol: