Jak je znalezc?

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

eryk

śr 19 mar, 2008

Witam! Jak mam znaleźć królowa w gnieździe??!!
Pewnie uznacie to za barbarzyństwo ale rozkopałem już nie jedno gniazdo a królowej nie ma!!
GDZIE ONA SIEDZI?
Awatar użytkownika
ehx-ray

śr 19 mar, 2008

$%&*@#{%#$%...

Nie rozkopuj więcej gniazd. Poczekaj na rójkę i wtedy złapiesz sobie królowa lub ktoś złapie i może Ci przyśle jesli ładnie poprosisz.
I nikt ci nie powie, gdzie ona siedzi.
pozdro
eryk

śr 19 mar, 2008

no dobrze nie będę rozkopywał.
żeby nie zakładać nowego tematu to pisze tu. Czy jest możliwe znaleźć królową teraz pod jakimś kawałkiem kory albo mchu?
Lasius Niger
Lasius Flavus
Awatar użytkownika
Maximus

śr 19 mar, 2008

Teoretycznie to tak ale praktycznie to trzeba było mieć farta....(przynajmniej tak mi sie wydaje... ) :P
ogon__

śr 19 mar, 2008

Jest to możliwe w przypadku małych, jednorocznych kolonii. Trzebaby jednak dużo szczęścia, więc nie radzę przewracać całego lasu do góry nogami i obdzierać drzewa z kory :) A ponieważ w hodowli mrówek cierpliwość jest najważniejsza, najlepiej po prostu poczekać te kilka miesięcy do sezonu rójek.
Awatar użytkownika
Scytal

śr 19 mar, 2008

eryk1994 pisze:Witam! Jak mam znaleźć królowa w gnieździe??!!
Pewnie uznacie to za barbarzyństwo ale rozkopałem już nie jedno gniazdo a królowej nie ma!!
GDZIE ONA SIEDZI?
wiesz, krolowa pewnie zawsze uciekala w przeciwnym kierunku do odglosow kopania, wiec logicznie rzecz biorac trzeba miec niezlego farta zeby tak ja zlapac ;)
molges ja przysypac ziemia, przeoczyc itd itp.
nie wiem jaka jest szansa zlapania w ten sposob krolowej, ale napewno bardzo niewielka
wiec pomijajac oczywiste barbarzynstwo, jest to wrecz bezcelowe
bzyx1

śr 19 mar, 2008

eryk1994 pisze:rozkopałem już nie jedno gniazdo
I w ten sposób nie jedna kolonie uśmierciłeś. Gdybyś robił to latem to by się moze jakoś pozbierały, a w takiej temperaturze to raczej zginą :cry: :evil:
eryk

śr 19 mar, 2008

wiem i trochę mi szkoda ale z tego co widziałem u czerwcu to królowych wzlatywały setki a nawet tysiące i sądzę że nie zagrozi ekosystemowi ogrodu moich dziadków :)
A tak po za tym zrobiłem to dla dobra nauki bo chciałem zobaczyć jak głęboko siedzi gniazdo bo jutro na miejscu tych mrowisk będę kopał rów do odprowadzania wody więc tak czy tak zostały by zniszczone a ja chociaż sie czegoś dowiedziałem:D
Lasius Niger
Lasius Flavus
bzyx1

śr 19 mar, 2008

Ekosystemowi nie zagroziłeś raczej, ale szkoda tych mrowisk. A zanim kolonia osiągnie kilka tysięcy robotnic jakiś czas minie.
Każdy popełnia błędy, więc już nie rozkopuj mrowisk!
ODPOWIEDZ