hm.. czy znacie jakiś gatunek mrówki, który ma krótki trzonek, że prawie go nie odróżnisz od reszty, wymiarowo niecałe 5mm a odwłok wrzecionowaty. Owad jest dość szybki i posiada skrzydła. Tułów patrząc od góry identyczny jak królowa, nogi jak się patrzy identyczne jak u mrówki, czegoś w kształcie stylika nie jestem w stanie zobaczyć, bo albo siedzi nie tak, albo się światło odbija lub skrzydła zasłaniają.
głowa b.podobna do Myrmic i Tmn./Lptx. Znalazłam ją/to na pniu drzewa. Chowała/o się przed złapaniem ...jakby to nazwać.. w "mrówczym stylu. Jest trochę przyszybka, ale reszta zachowań jak u mrówki.
Nie zdziwi chyba, jak napiszę że rzuciła/ło się do miodu.
Powiecie, że to błonkówka, ale może jednak jest jakiś gatunek, który się rzadko spotyka i jest podobny?
Czy to w ogóle mrówka?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Pisałem gdzieś to niedawno w innym temacie, mrówkę od innych błonkówek najlepiej odróżnić po czułkach. Wszystkie mrówki mają czułki załamane w środku, złożone ze sztywnego trzonka i wieloczłonowego biczyka. U samców trzonek jest krótszy, a załamanie mniej wyraźne (biczyk jest wygięty bardziej na zewnątrz) ale wciąż widac różnicę, jeśli się dobrze przyjrzeć.
.png)