Dopiero zaczynam
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Razem z moim kuzynem od dawna chcielismy zalozyc farme mrówek,jak sie pozniej dowiedzielismy formicarium
.Pewnego dnia na swoim ogrodku usuwalem stare plyty i odkrtylem gniazdo mrówek nagle zauwazylem swobodnie sobie chodzaca krolową i sobie ja zabralem :D zrobilem wszystko tak jak w kroku pierwszym wszystko sie dobrze rozwija i dalej nie iwem jaki to gatunek prosze o pomoc. Mrowke tą jest bardzo latwo spotkac glowa jest barwy brazu przechodzacego w czerwień a reszta tulowia jest ciemno czerwona robotnica jest wielkosci okolo 5mm a krolowa okolo 7mm prosze o pomoc w okresleniu gatunku
Masz tylko krolowa czy wziales razem z robotnicami? Krolowa sklada jaja normalnie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
krolowa zlozyla mi okolo 30 jaj w jakiwes 3 dni. teraz ale od jakiegos czasu zauwazylem ze zostalo okolo 10 tylko ze teraz sa wieksze i w srodku sa jakby czarne zarodki. razem z krolowa wziolem jedna robotnice. Ps. ile trwa wykleg jaj. pozdrawiam
F. fucsa C. ligniperda L. niger a zaniedługo pewnie i jeszcze jakiś ciekawy gatunek :D
Witam mam pytanie co do odzywiania mrówek, czym najlepiej jest je karmic dawalem im juz miód rozmieszany z jajkiem i tylko podchodzily do niego i nic. Aktualnie karmie je samym cukrem i od czasu do czasu wzuce im odwlok komara. Prosze o wasze sugestie POZDRO 4ALL
Mam jeszcze jedno pytanie. chciałbym się dowiedzieć jakie polskie gatunki mrówek mają żołnierzy? i czy Camponotus ligniperda występuje w całej Polsce? Z góry dziękuje za odpowiedz
i pozdrawiam
F. fucsa C. ligniperda L. niger a zaniedługo pewnie i jeszcze jakiś ciekawy gatunek :D
.png)