Dziś dokończyłem taki niby rant do mojego nowego formi, ponieważ ścianki były nierówne. Wyciąłem 4 paski z pleksy o grubości 1 cm i skleiłem. Potem taka ramkę przykleiłem do ścianek i bardzo ładnie przykrywka na tym leży. Ewentualnie gdyby były jakieś nieszczelności (żadnych nie widziałem) to zawsze mogę zrobić na tym uszczelkę z silikonu lub wysmarować spód tego rantu/ramki talkoholem lub innym cudem ;p
Jak widać gniazdo jest z betonu komórkowego (YTong) arena zaś z plesky. Trochę mi zajęło sklejanie tego wszystkiego ale jakoś się udało. Widać, że silikon nie jest idealnie położony ale dla mnie może być.
Wymiary areny to 20 cm x 20 cm. Gniazda nie mierzyłem i szczerze mówiąc nie chce mi się teraz wstawać z krzesła, na którym siedzę (

), ale gniazdko jest o kilka cm mniejsze od areny. Wysokość areny ma 10 cm.
Gniazdo jest nawadniane metodą "podsiąkania" wody. Na fotkach zobaczycie o co chodzi

I mam pytanie. Czy obudować gniazdo jeszcze z boku pleksą, żeby wilgoć dłużej trzymała czy jest to zbędne?
Na początku myślałem żeby zasiedlić tam moją kolonię Myrmica lub F.cinerea.
Po konsultacji z
Kaszną doszliśmy do wniosku, że najlepiej pasowałyby tam C.lignipedra

Jednak mam na razie tylko 1 robo, a szkoda mi marnować na nie tego formi (chodzi mi o wielkość). Po dalszych konsultacjach Myrmica odpadły ponieważ zapaskudzą gniazdo, a nie zrobiłem dodatkowej rurki na kolejne gniazdo żeby mogły się przeprowadzać w miarę zasyfienia gniazda. F.cinerea odpadły ze względu na mała areną jak dla nich, zresztą na razie siedzą w formi korkowym. Ale przecież mam jeszcze Formica fusca, które siedzą aktualnie w lodówce i dla nich to formi spasuje. Areny nie muszą mieć dużej ponieważ nie są jakoś ochoczo nastawione do patrolowania jej
Więc po zakończeniu zimowania przeprowadzę je do tego gniazdka. Teraz czas na fotki:
Miałem wstawić fotki już po wstawieniu wystroju i wszystkiego, ale po co czekać
Widok ogólny:
Arena:
Gniazdo:
Widok na wejście do gniazda:
Sposób nawadniania, oczywiście to pudełko jest prowizoryczne, za niedługo skombinuję coś z pleksy: