[lasius flavus] Flavus zwariował
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Mam kilka królowych Lasius flavus z zeszłorocznej rójki. Po zimowaniu dwie królowe przeprowadziłem do nowych probówek. Gdy przeprowadzałem jedną królową wydawało mi się że trzyma coś w żuwaczkach. Przelazła do nowej probówki przyglądam się lepiej a ta taszczy w pysku nic innego tylko jajko
. Minęło dwa dni od przeprowadzki a ona dalej nie puszcza jaja
Jak tak dalej pójdzie to padnie z głodu
. Odbiło jej czy co? 
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Widocznie ma spore zapasy energetyczne.
Możesz ją podkarmić miodem i jakimś pokarmem białkowym
@Edit
źle zrozumiałem post ;D
Podejrzyj ją po ciemku w czerwonym świetle - staraj się nie poruszać. Najprawdopodobniej podnosi je gdy jest zaniepokojona.
Możesz ją podkarmić miodem i jakimś pokarmem białkowym
@Edit
źle zrozumiałem post ;D
Podejrzyj ją po ciemku w czerwonym świetle - staraj się nie poruszać. Najprawdopodobniej podnosi je gdy jest zaniepokojona.
Ostatnio zmieniony czw 25 mar, 2010 przez Formik, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelllQwE
- Kontakt:
Szczerze wątpię sodeksodek pisze:Może próbówka jest jakaś zasyfiona i boi się jej położyć,
Nic się nie bój, matki tak mają
To że królowa nie padnie to wiem, próbówka jest czysta (świeżutka prosto z szuflady), a wszystkim królowym po zimowanku dałem troszkę mieszanki ( jedna żarła jakby nie widziała jedzenia przez całą zimę
). Może przeżywa szok bo w starej próbówce miała trochę ziemi. W ogóle zdaje mi się że flavusy boją się chodzić po szkle. 
Edit:
Edit:
SpróbujęFormik pisze:Podejrzyj ją po ciemku w czerwonym świetle - staraj się nie poruszać. Najprawdopodobniej podnosi je gdy jest zaniepokojona.
Ostatnio zmieniony czw 25 mar, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 2 razy.
"Turysta nie wie skąd wraca,
Mężatka po urodzeniu dziecka powinna być równocześnie matką i żoną, a nie tylko matkąpawelllQwE pisze: matki tak mają
Ale to do ludzi
Otóż to, przecież nie obserwujesz jej 30h na minutę, w nocy gdy jest cicho i nie ma na biurku żadnych wstrząsów pewnie jest spokojna a w dzień trochę przewrażliwiona. Generalnie królowa podziemnicy nie widzi światła skoro całe życie spędza pod ziemią cnie?pawelllQwE pisze:
Może odkłada jak nie patrzysz ;]
A co do próbówek to ja wcześniej zawsze trzymam trochę we wrzątku, może nie zabije to jakiś super bakterii ale coś daje: -)
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
Żeby was głowa nie bolała
Popełniłem celowy błąd w celu wyolbrzymienia jednej rzeczy
A w innym uniwersum nie żyję i na razie się z tego cieszę
Swego czasu jakaś stacja kosmiczna miała problem z muzułmanami, których wysłano na krążący po orbicie statek. Mianowicie muszą modlić się 5 razy dziennie a tam gdyby tylko się modlili na nic innego nie starczyłoby czasu
Jestem ciekaw co napiszesz zabójco drzew ;>
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
.png)