[lasius flavus] Flavus zwariował

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
dexter688

czw 25 mar, 2010

Mam kilka królowych Lasius flavus z zeszłorocznej rójki. Po zimowaniu dwie królowe przeprowadziłem do nowych probówek. Gdy przeprowadzałem jedną królową wydawało mi się że trzyma coś w żuwaczkach. Przelazła do nowej probówki przyglądam się lepiej a ta taszczy w pysku nic innego tylko jajko :o . Minęło dwa dni od przeprowadzki a ona dalej nie puszcza jaja :? Jak tak dalej pójdzie to padnie z głodu :p :lol: . Odbiło jej czy co? :?
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Awatar użytkownika
Formik

czw 25 mar, 2010

Widocznie ma spore zapasy energetyczne.
Możesz ją podkarmić miodem i jakimś pokarmem białkowym :)

@Edit
źle zrozumiałem post ;D

Podejrzyj ją po ciemku w czerwonym świetle - staraj się nie poruszać. Najprawdopodobniej podnosi je gdy jest zaniepokojona.
Ostatnio zmieniony czw 25 mar, 2010 przez Formik, łącznie zmieniany 1 raz.
sodek

czw 25 mar, 2010

To moje i nie oddam :P Może próbówka jest jakaś zasyfiona i boi się jej położyć, a karmiłeś ją czy jak? To samotna królowa? Królowa nie padnie :)
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

czw 25 mar, 2010

sodek pisze:Może próbówka jest jakaś zasyfiona i boi się jej położyć,
Szczerze wątpię sodek :D

Nic się nie bój, matki tak mają ;) Może odkłada jak nie patrzysz ;]
Awatar użytkownika
dexter688

czw 25 mar, 2010

To że królowa nie padnie to wiem, próbówka jest czysta (świeżutka prosto z szuflady), a wszystkim królowym po zimowanku dałem troszkę mieszanki ( jedna żarła jakby nie widziała jedzenia przez całą zimę :obiad: :D :D ). Może przeżywa szok bo w starej próbówce miała trochę ziemi. W ogóle zdaje mi się że flavusy boją się chodzić po szkle. :idea:

Edit:
Formik pisze:Podejrzyj ją po ciemku w czerwonym świetle - staraj się nie poruszać. Najprawdopodobniej podnosi je gdy jest zaniepokojona.
Spróbuję :)
Ostatnio zmieniony czw 25 mar, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 2 razy.
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Awatar użytkownika
Umbramen

czw 25 mar, 2010

Ogólnie królowe przez swoje gabaryty mają słabszą przyczepność do szkła, chyba :D
sodek

czw 25 mar, 2010

pawelllQwE pisze: matki tak mają ;)
Mężatka po urodzeniu dziecka powinna być równocześnie matką i żoną, a nie tylko matką :)
Ale to do ludzi :D Tak mi się skojarzyło z tą królową co wszędzie tacha jajeczko :)
pawelllQwE pisze:
Może odkłada jak nie patrzysz ;]
Otóż to, przecież nie obserwujesz jej 30h na minutę, w nocy gdy jest cicho i nie ma na biurku żadnych wstrząsów pewnie jest spokojna a w dzień trochę przewrażliwiona. Generalnie królowa podziemnicy nie widzi światła skoro całe życie spędza pod ziemią cnie?

A co do próbówek to ja wcześniej zawsze trzymam trochę we wrzątku, może nie zabije to jakiś super bakterii ale coś daje: -)
Awatar użytkownika
Umbramen

czw 25 mar, 2010

sodek pisze:30h na minutę
1 minuta = 0,0166666667 godziny

:roll: 8)
Awatar użytkownika
Drwal

czw 25 mar, 2010

1 minuta = 0,0166666667 godziny
to zależy od stosunku prędkości i wielkości studni grawitacyjnej :p Może kolega żyje w innym uniwersum?
główny maruda
sodek

czw 25 mar, 2010

Żeby was głowa nie bolała :D Popełniłem celowy błąd w celu wyolbrzymienia jednej rzeczy :) A w innym uniwersum nie żyję i na razie się z tego cieszę :D Swego czasu jakaś stacja kosmiczna miała problem z muzułmanami, których wysłano na krążący po orbicie statek. Mianowicie muszą modlić się 5 razy dziennie a tam gdyby tylko się modlili na nic innego nie starczyłoby czasu :) Jestem ciekaw co napiszesz zabójco drzew ;>
ODPOWIEDZ