[formica sanguinea] Kilka pytań o formikarium

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
dexter688

czw 29 kwie, 2010

W tym roku moim głównym celem jest hodowla zbójnic. Planuję zrobić im takie formi:
Obrazek
Wym. areny : 55x30cm
Gniazda : 55x20-24 cm
Układ komór będzie oczywiście inny niż na rysunku.

1. Jak duże zrobić komory?
2. Gniazdo będzie z betonu kom. prawie całe obudowane, więc parowanie będzie raczej małe. Czy do nawadniania wystarczy zrobić korytko na wodę? (takie jak zrobił socolovsky w swoim gipsarium - viewtopic.php?t=2907 )
"Turysta nie wie skąd wraca,
podróżnik nie wie dokąd jedzie"
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

czw 29 kwie, 2010

dexter688 pisze:1. Jak duże zrobić komory?
2cmX2cm, 2cmX3cm, 2cmX4cm Na jakieś 1 do 2cm głębokości.
dexter688 pisze:Gniazda : 55x20-24 cm
Po co takie grube? Będzie strasznie ciężkie. Zmniejsz grubość do 4-5cm.
Lepiej od razu zaplanuj gdzie będziesz je zimował bo do lodówki takiego kloca nie wstawisz.
dexter688 pisze:Czy do nawadniania wystarczy zrobić korytko na wodę?
Wystarczy. Można zrobić też np. studzienkę tzn. wywiercić głęboki otwór w betonie.
Radził bym też podzielić beton na 2 części mokra i suchą i przedzielić je np. sylikonem.

Gips nie powinien się stykać z betonem bo będzie podsiąkał a przez to również piasek czy co tam wysypiesz na gips. :p
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
dexter688

czw 29 kwie, 2010

Harnaś pisze:Po co takie grube?
Gniazdo będzie cienkie, jakieś 5-8 cm. "24-20 cm" odnosiło się do wysokości, i chodziło o to że będzie lekka pochyłość (widać to na rysunku). :wink:
Harnaś pisze:Lepiej od razu zaplanuj gdzie będziesz je zimował bo do lodówki takiego kloca nie wstawisz.
No nie bardzo :) Planuje zimować w piwnicy. W zimie temperatura w niektórych częściach mojej piwnicy zbliża się do zera. A więc miejsce o temp. 3-5*C też się znajdzie.
Harnaś pisze:Radził bym też podzielić beton na 2 części mokra i suchą i przedzielić je np. sylikonem.
Widziałem już gdzieś podobny pomysł i chyba go zastosuję. :wink:
Harnaś pisze:2cmX2cm, 2cmX3cm, 2cmX4cm
Tej wypowiedzi nie mogę jakoś ogarnąć :wtf: Komora 2 na 2 cm :?:
Ostatnio zmieniony czw 29 kwie, 2010 przez dexter688, łącznie zmieniany 1 raz.
M.rubida, Myrmica sp., M.ruginodis, F.polyctena, F.sanguinea, F.cunicularia, F.cinerea, Formica fusca, L.niger, L.flavus, L.brunneus, L.mixtus, D.quadripunctatus, C.ligniperdus.
Awatar użytkownika
geb88

czw 29 kwie, 2010

Tej wypowiedzi nie mogę jakoś ogarnąć :wtf: Komora 2 na 2 cm :?:
podał ci wszystkie 3 wymiary :P 2cm x 2cm x 1 do 2 cm, mała lekko, ale ja się nie znam na formicach zbytnio ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
dexter688

czw 29 kwie, 2010

geb88 pisze:mała lekko
O to to, to samo miałem na myśli czytając post Harnaś'a
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

czw 29 kwie, 2010

geb88 pisze:podał ci wszystkie 3 wymiary :P 2cm x 2cm x 1 do 2 cm, mała lekko, ale ja się nie znam na formicach zbytnio ;)
dexter688 pisze: O to to, to samo miałem na myśli czytając post Harnaś'a
Mam zbójka i trzymają potomstwo nawet w komorach 2cm na 1,5cm i głębokości 7mm. Podałem głębokość bo mam gniazdo poziome.
Przecież komory zrobisz zróżnicowane i nie wszystkie muszą być mega wielkie tym bardziej, że mrówki lubią ciaśniejsze miejsca a nie jakieś hangary.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
dexter688

czw 29 kwie, 2010

Spoko :wink: Jak skończę robotę to wrzucę zdjęcia.
ODPOWIEDZ