Nie, po prostu kolonie trzmieli są jednoroczne i inaczej niż u pszczół nie zimują, lecz wszystkie robo umierają na zimę, smutne.Formik pisze:
Trzmiele można karmić, jak jest ich wysyp i zdychają (poprawcie mnie, ale opierając się na doświadczeniach mrówczego świata, czy nie są to samce?) na chodnikach itp. Nie sądzę, żeby to była choroba, a mięsko można wykorzystać.
Trzmiele
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Moskuito
Czy to w ogóle są kolonie?
Samce mają jakiś dalszy sens życia?
Zawsze wydawało mi się, że trzmiele są samotnikami...
Ta dolna kreska w avatarze Lilith jest stanowczo za wysoko
Samce mają jakiś dalszy sens życia?
Zawsze wydawało mi się, że trzmiele są samotnikami...
Ta dolna kreska w avatarze Lilith jest stanowczo za wysoko

>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Truteń weteran.
Super, miałem zupełnie inne wyobrażenie o trzmielach 
Jak rozpoznaje się królową? Skąd się biorą nowe królowe?

Jak rozpoznaje się królową? Skąd się biorą nowe królowe?
Truteń weteran.
Truteń weteran.
Teraz sobie przypomniałem, jak spieprzałem kiedyś przed stadem trzmieli.
Chciałem podnieść kupkę siana, w której najwyraźniej kryło się gniazdo tychże. Dźwięk przelatującego obok głowy stada bezcenny. Mina rodziny, gdy wpadam do samochodu i zamykam się w środku również.
Chciałem podnieść kupkę siana, w której najwyraźniej kryło się gniazdo tychże. Dźwięk przelatującego obok głowy stada bezcenny. Mina rodziny, gdy wpadam do samochodu i zamykam się w środku również.
Truteń weteran.
Truteń weteran.
był, był, nawet go oglądałem. Formik to bardzo możliwe ponieważ takie kupki ziemi poprzekładane gałązkami dla wentylacji są idealnym miejscem na gniazdo. Królowe łatwo rozpoznać po tym, że latają samotnie wczesną wiosną w poszukiwaniu gniazda i są nieco większe od robo, ponoć nawet założenie hodowli jest proste, wystarczy ww kupka ziemi, królowa i osobny pokój, a jak nie to na dworzu(tyle że tam trudniej ją skłonić do wybrania akurat tejże kupki
)
oto filmik http://www.youtube.com/watch?v=k9fY0CSl ... re=related

oto filmik http://www.youtube.com/watch?v=k9fY0CSl ... re=related
Moskuito
- pawelllQwE
- Kontakt:
Niezły ten filmik, robi wrażenie 
Pomyśleć, ze ludzie boją się jednego trzmiela, który usiądzie gdzieś w pobliżu :P

Pomyśleć, ze ludzie boją się jednego trzmiela, który usiądzie gdzieś w pobliżu :P
Najlepszy jest ten pokój pod koniec filmiku
Czym ten gość je karmi?

Czym ten gość je karmi?
Truteń weteran.
Truteń weteran.
- pawelllQwE
- Kontakt:
http://www.youtube.com/watch?v=M9wt2892 ... re=relatedFormik pisze:Czym ten gość je karmi?
Cytat:
rumbler21 pisze:Co one wcinają?
polskitrzmielcompl pisze:Pyłek kwiatowy a dokładnie obnóża pszczele wymieszane z wodą
Cytuję "Pyłek kwiatowy a dokładnie obnóża pszczele wymieszane z wodą". Podobno można samemu taki pokarm wykombinować. Ale przy czymś takim, dziwactwo z mrówkami staje się niczymFormik pisze:Najlepszy jest ten pokój pod koniec filmiku![]()
Czym ten gość je karmi?

- Ciocia Lilith
- Kontakt:
Ja kiedyś myślałam nad szerszeniami
ale matka powiedziała, że mrówki jakoś przecierpi.

-
- Kontakt:
-
- Kontakt: