[Camponotus vagus] pytania do dziennika - urbanp

Zapisy obserwacyjne hodowli mrówek to cenne źródła informacji którym warto się dzielić. Oto nowy dział "Dzienniki Hodowlane". :-)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

urbanp
Kontakt:

śr 05 sie, 2009

Pytania do dziennika: Camponotus vagus

viewtopic.php?t=3040
Ostatnio zmieniony śr 05 sie, 2009 przez urbanp, łącznie zmieniany 1 raz.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 01 lut, 2011

Bardzo dziwne gdyż u mnie przy liczebności >70 robotnic nie było jeszcze żołnierza. Bankowo jest to dopiero pierwsza media. :wink:

arni, no właśnie zauważyłem. Tylko ja nie zadałem pytania więc jeszcze ktoś ma szansę być pierwszy. :p
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
arni

wt 01 lut, 2011

Harnaś-zadales pierwsze pytanie w tym dzienniku ktory istnieje od sierpnia 2009. LOL :lol: :zenada:
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
urbanp
Kontakt:

wt 01 lut, 2011

Może macie rację, ale jest zdecydowanie większa od pozostałych z dużą głową i żuwaczkami.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 01 lut, 2011

Zobacz na robotnice medium gatunku Camponotus ligniperdus w hodowli Ghandiego: http://gmachowka.blogspot.com/2009/06/medium.html
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
Drwal

śr 02 lut, 2011

O przynależności do kasty nie świadczy wielkość robotnicy ale miejsce które dany osobnik zajmuje na wykresie krzywej polimorfizmu. U gatunków u których krzywa ta jest ciągłą nie powinno się mówić o kaście żołnierzy a jedynie o robotnicach major. Ciekawe jest jednak że prawie zawsze wielkość bezwzględna mrówki odpowiada także przesunięciu na linii krzywej polimorfizmu. Dzieła tu zapewne prawo ekonomi. Krzywa kontyngencji pokazuje wyraźnie że pojawienie się dymorfizmu jest opłacalne tylko jeśli zwiększanie się liczby kast powoduje ich ogólny spadek wagowy...
Chyba się zagalopowałem :-D Chciałem tylko zapytać czy zna ktoś jakieś wartościowe badania potwierdzające istnienie kast żołnierzy u Camponatus?
główny maruda
Awatar użytkownika
kamiklo

pt 04 lut, 2011

urbanp a masz może zdjęcia?
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
urbanp
Kontakt:

sob 26 lut, 2011

Niestety nie mam zdjęć.
Camponotus ligniperdus
Lasius niger
Tetramorium caespitum
arni

sob 26 lut, 2011

No no, nieźle już kolonia się rozrosła :p
Oby tak dalej... ;)
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
ODPOWIEDZ