Gniazdo z papieru... toaletowego
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Słyszałem gdzieś o robieniu gniazda z papieru (zwykłego) ale są podobno problemy z toksycznymi wybielaczami do papieru... A co gdyby użyć papki celulozowej z wody i szarego zwykłego papieru toaletowego? Co wy na to?
Pomagaj innym, ale w razie problemów licz tylko i wyłącznie na siebie...
....
........
............
................
....................
no i oczywiście kolegów z forum...

....
........
............
................
....................
- pawelllQwE
- Kontakt:
Korek, gips i beton... 
Nie mam gdzie kupić/drogi na allegro, kto ma tyle plasteliny na odlew? i nie mam gdzie kupić...

....
........
............
................
....................

....
........
............
................
....................
To jak się u was buduje domy/garaże/stajnie itp.? Z papieru toaletowego?
Zapytaj rodziców o sklep budowlany. Jestem pewien, że jest gdzieś w pobliżu. Ewentualnie w większym mieście.
Papier toaletowy po nawodnieniu na bank zmieni konsystencję i fakturę.
Zamiast plasteliny użyj masy solnej. O ile rzeczywiście jest ci potrzebne tak duże formicarium, że jedna paczka plasteliny nie wystarczy.
Zapytaj rodziców o sklep budowlany. Jestem pewien, że jest gdzieś w pobliżu. Ewentualnie w większym mieście.
Papier toaletowy po nawodnieniu na bank zmieni konsystencję i fakturę.
Zamiast plasteliny użyj masy solnej. O ile rzeczywiście jest ci potrzebne tak duże formicarium, że jedna paczka plasteliny nie wystarczy.

MAĆKO
Zazwyczaj w sklepach z materiałami do wykańczania wnętrz. W większych miastach w Obi itp. Również na internecie: http://i-korek.pl/korek-techniczny-c-7. ... 3wodghjoYw
http://www.kork.pl/go.live.php/PL-H44/k ... iczny.html
http://www.kork.pl/go.live.php/PL-H44/k ... iczny.html

MAĆKO
Korek, gips i beton jak radzi reszta. Ja kupowałem 2kg gipsu budowlanego - ok. 7zł i duże pudełko plasteliny 3,5zł. Do tego jakiś spowalniacz np. słaby kwas - cytrynowy, etc. Wątpię by kit szklarski się nadał, bo to tak jakbyś odlał gniazdo z samego silikonu. Nie chłonie wody to po pierwsze, a po drugie może być trujący dla mrówek.
1x kolonia Pheidole pallidula
1x eksperymentalna kolonia P. pallidula z 2 królowymi
Bo jak masz wprawę w "gipsowaniu", albo szczęście, to uda Ci się dobrać odpowiednie proporcje, uzyskać odpowiednią konsystencję poprzez dokładne mieszanie, zalać przygotowaną formę i zmieścić w 3 min. Gips ma tą wadę, że bardzo szybko tężeje (kilka minut w zależności od proporcji gips/woda) i w praktyce może się okazać, że zastygł już w pojemniku, w którym go rozrabiałeś. Albo z powodu już zbyt dużej twardości nie wypełni wszystkich szczelin. Jest wiele spowalniaczy, ja podałem jeden z nich. Kwas w tym wypadku ma za zadanie obniżenia rozpuszczalności półhydratu w wodzie. Wystarczy trochę kwasku cytrynowego. Oczywiście nie jest to konieczne. Ale bardzo ułatwia sprawę. Kiedy robiłem swoje gipsarium, to miałem czas na eksperymenty. Po dodaniu dość sporej ilości kwasku, czas twardnienia mieszanki wydłużył się z 3 minut do 24h. 
Jakoś już robiłem kilka razy formę z gipsu i nigdy nie dodawałem żadnego spowalniacza, w sumie to pierwszy raz o tym słyszę. A ile konkretnie potrzeba takiego kwasku?
[img]http://img132.imageshack.us/img132/1904/177b.gif[/img]
kwasek rozpuścić w wodzie i dodawać gipsu? Czy wymieszać go z gipsem i dodawać wody? Ile tego potrzeba? łyżeczkę? łyżkę? paczkę? szklankę?

....
........
............
................
....................

....
........
............
................
....................
sodek, dlatego pisałem, że nie jest to konieczne, ale ułatwia sprawę.
Ja używałem pospolitego kwasku cytrynowego w formie roztworu (wg etykiety 10%). Najpierw gips, później woda razem z kwaskiem w ilości bliżej nieokreślonej.
Wszystko zależy ile gipsu będzie. Myślę, że na 1kg gipsu 50ml "Cytrynki" powinno wystarczyć, ale uprzedzam, że nie testowane w takich proporcjach. Jak pisałem wcześniej, na ok. 1 kg gipsu wlałem jakieś 250ml (szklanka) kwasku i tężało 24h, co nie jest właściwym rozwiązaniem.
Kwasek do kupienia w każdym spożywczym raczej:

Ja używałem pospolitego kwasku cytrynowego w formie roztworu (wg etykiety 10%). Najpierw gips, później woda razem z kwaskiem w ilości bliżej nieokreślonej.
Kwasek do kupienia w każdym spożywczym raczej:

.png)