Postanowiłem prowadzić jeden wspólny dziennik dla wszystkich moich mrówek.
Mam 2 osobne na antmani (ale tutaj jeden wspólny nie zaszkodzi
Jak narazie mam 3 gatunki, ale na pewno będzie więcej
Pytania
F.cinerea
Królową złapałem w wakacje. Ze zniesionych jaj wykluło się 5 larw, a następnie 5 robotnic. Potem nastąpiła długa przerwa od składania jaj. Po przezimowaniu w ciągu 4 miesięcy liczba robotnic wzrosła do około 100 sztuk, koło 60 poczwarek oraz 20 larw. W tej chwili nie pojawiają się nowe jajka co tłumaczy małe zapotrzebowanie na białko. W najlepszym okresie w ciągu tygodnia wchłaniały 6-7 much wyklutych z pinek. Robotnice uwielbiają miód z żółtkiem. Ciągle po arenie chodzą jakieś mróweczki. Jak podje pokarm pojawia się ich około 30.
Prowadzę również szczegółowy dziennik na antmani.
M.barbarus
Mróweczki dostałem od radissa. Powoli i spokojnie rozwój idzie do przodu (jednak wydaje mi się że trochę za wolno) Po 5 miesiącach jest 12 robo ze 2 poczwarki 3 larwy i mały pakiecik jajek (jak do mnie dotarły było 4 robo i zero potomstwa. Mrówki nie jedzą białka. Nie tkną się muchy, mącznika. Po prostu nic. Będę dalej próbować teraz z planktonem łąkowym(jakieś koniki polne, pająki) Może coś im w końcu zasmakuje bo jak narazie jadą na samych ziarnach. Najbardziej lubią trawę. Taka dieta nie jest najlepsza dla królowej. Co jakiś czas złoży 1-2 jajka i tyle.
Tutaj też prowadzę szczegółowy dziennik na antmani. Część postów będę tutaj przyklejał
C.ligniperda
Mróweczki kupiłem od arniego (bardzo go polecam). Dzisiaj doszła przesyłka. Królowa jest piękna i wielka
.png)