Kilka pytań na różne tematy.

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Sanderra

ndz 22 wrz, 2013

Cześć Wam :) To mój pierwszy post na tym forum, zbierałam się do niego dosyć długo. Po przejrzeniu forum nazbierało mi się kilka pytań, na które chciałabym uzyskać odpowiedź. Pewnie gdzieś na forum są już na nie odpowiedzi, ale nie mogę ich znaleźć.
Jak wielu początkujących, posiadam kolonię nigerek.

1. Na ile wystarczy im gniazdo korkowe o wymiarach 8x20cm?
2. Jak jest z drążeniem w korku? Jeśli kolonia zasiedli wszystkie komory zrobione przeze mnie i zrobi jej się ciasno, zacznie drążyć, czy powinnam je przenieść do kolejnego gniazda?
3. Zrobiłam mrówkom cały pojemnik mieszanki miodu z żółtkiem, ile takie coś wytrzyma w zamrażalniku? Jak poznać, że jest już niejadalne?
4. Czy jest sens oprócz owej mieszanki podawać czysty miód? Boję się po prostu, że przez złe proporcje mrówki ucierpią, a tak będą miały możliwość wyboru. Do tego robaczki. Będą miały możliwość pobierania samego białka, samych węglowodanów i mieszanki tych substancji. Może to trochę przesada, ale wolę w tę stronę niż je głodzić.
5. Gdzieś na forum czytałam, że nie można podawać gąsienic i larw mola spożywczego. Dlaczego?
6. Jak wygląda aktywność L. flavus czy umbratus na arenie? Podejrzewam, że jest bliska zeru i mrówki wychodzą tylko dlatego, że muszą zdobyć pokarm inaczej niż w naturze.
7. Które gatunki mrówek dadzą sobie radę bez zimowania? Niestety dosyć trudno byłoby to zorganizować, domownicy za nic się nie zgodzą na mrówki w lodówce... Mieszkam w bloku, więc piwnice ciepłe, garażu brak, a na balkonie mróz. I boję się, że źle coś zrobię i ukatrupię podopiecznych.
8. Jak wy kurcze znajdujecie mrówki w terenie? Ja tylko nigerki znaleźć potrafię i leśne, olbrzymie kopce... Gdzie i jak szukać? W lesie wśród runa nic, na drzewach nic, chyba jakaś inna jestem. Czy to kwestia praktyki?
patry090

ndz 22 wrz, 2013

Sanderra pisze:1. Na ile wystarczy im gniazdo korkowe o wymiarach 8x20cm?
Kilkanaście mięsięcy - nikt wróżbitą nie jest zeby stwierdzić jak szybko będzie się rozwijać Twoja kolonia, gdyz zależy to od wielu czynników.
Sanderra pisze:2. Jak jest z drążeniem w korku? Jeśli kolonia zasiedli wszystkie komory zrobione przeze mnie i zrobi jej się ciasno, zacznie drążyć, czy powinnam je przenieść do kolejnego gniazda?
Będą drążyć, zwykle tak żebyś widziała jak najmniej ;)
Sanderra pisze:3. Zrobiłam mrówkom cały pojemnik mieszanki miodu z żółtkiem, ile takie coś wytrzyma w zamrażalniku? Jak poznać, że jest już niejadalne?
W zamrażarce spokojnie kilka miesięcy możesz trzymać, ale nie możesz rozmrażać i ponownie wkładać do zamrażarki. Poznasz po zapachu, zmianie wyglądu.
Sanderra pisze:4. Czy jest sens oprócz owej mieszanki podawać czysty miód? Boję się po prostu, że przez złe proporcje mrówki ucierpią, a tak będą miały możliwość wyboru. Do tego robaczki. Będą miały możliwość pobierania samego białka, samych węglowodanów i mieszanki tych substancji. Może to trochę przesada, ale wolę w tę stronę niż je głodzić.
Musisz podawać czysty miód i białko w postaci owadów. Mieszanka jest dodatkiem i nie wszystkie mrówki są nią zainteresowane.
Sanderra pisze:. Gdzieś na forum czytałam, że nie można podawać gąsienic i larw mola spożywczego. Dlaczego?
Wydaje mi się, że może chodzić o substancje odstraszające drapieżniki. Larwy mola spożywczego? Ja podawałem martwe i nigdy nie było problemu. Żywe mogą wytwarzać oprzęd, w który mogą zaplątać się mrówki.
Sanderra pisze:6. Jak wygląda aktywność L. flavus czy umbratus na arenie? Podejrzewam, że jest bliska zeru i mrówki wychodzą tylko dlatego, że muszą zdobyć pokarm inaczej niż w naturze.
Dokładnie tak jest :D
Sanderra pisze:7. Które gatunki mrówek dadzą sobie radę bez zimowania? Niestety dosyć trudno byłoby to zorganizować, domownicy za nic się nie zgodzą na mrówki w lodówce... Mieszkam w bloku, więc piwnice ciepłe, garażu brak, a na balkonie mróz. I boję się, że źle coś zrobię i ukatrupię podopiecznych.
Zasadniczo wszystkie mrówki potrzebują zimowania... Ale dadzą sobie radę bez niego m. in. - Lasius spp. Myrmica spp. i gatunki południowoeuropejskie takie jak - Messor spp. czy Pheidole spp.
Sanderra pisze:8. Jak wy kurcze znajdujecie mrówki w terenie? Ja tylko nigerki znaleźć potrafię i leśne, olbrzymie kopce... Gdzie i jak szukać? W lesie wśród runa nic, na drzewach nic, chyba jakaś inna jestem. Czy to kwestia praktyki?
Chodzi Ci o szukanie robotnic/mrowisk czy zaplemnionych królowych?
Sanderra

ndz 22 wrz, 2013

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) Chodziło mi o szukanie zarówno gniazd i królowych.
ODPOWIEDZ