formikarium

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Pawee

czw 10 sie, 2006

Mam formikarium ze styropianu i nie_wiem, czy ma być troche wilgotne, czy może być suche, bo boje sie, że moge miec pleśń.

EDIT: Nie z czasownikami piszemy oddzielnie, a odrobina interpunkcji ułatwia czytanie ;). Dominik.
Dominik

pt 11 sie, 2006

Wg mnie styropian nie nadaje się do budowy formicarium (choć nie próbowałem). Materiał wypełniający gniazdo ma chłonąć i utrzymywać wilgoć (a tej funkcji styropian nie spełnia). Na ściankach komór ze styropianu może jedynie utrzymywać się warstwa wody, w której mrówki mogą się potopić. Jeśli choć trochę pary się skropli, nie będzie też miejsca do ułożenia potomstwa.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
deZOO

pt 11 sie, 2006

Tak. Zdecydowanie styropian nie nadaje się do budowy zasadniczej części gniazda.
Pawee

pt 11 sie, 2006

a jakbym dał troche piasku do gniazda to utrzymała by sie wilgoć.
Awatar użytkownika
Yelonek2

pn 02 kwie, 2007

Też jestem zainteresowany formikarium ze styropianu. Mam dostęp do tego materiału i być może nawet do wycinarki, które zrobi odpowiednie korytarze. Sam styropian nie nasiąka, ale jest biały, więc będzie dobrze widać mrówki. Kwestia nawilżenia jest chyba do obejścia za pomocą odpowiednich materiałów dodanych do styropianu. Jeśli dołożę watę, nasypię trochę piasku, dołożę może trochę mchu to jak to ocenicie ?

EDIT: Tak mi przyszło do głowy, że nie zniósłbym tego pisku przy cięciu. :lol:
Dominik

wt 03 kwie, 2007

Wg mnie na steropianie będziesz miał masę skroplonej wody, więc twoje kawałki waty, czy mchu szybko nasiąkną i spleśnieją lub zgniją, a steropian szybko straci swą sterylną biel (również między szybką, a steropianem będą się odkładać organiczne drobiny).
Moim zdaniem gra nie warta świeczki, nie mówiąc już o tym, że ciężko będzie zapewnić mrówkom dobre warunki (myślę też, że będzie duże ryzyko utopienia mrówek).

Jeśli chcesz czegoś białego, poszukaj ładnego gipsu / betonu.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
ODPOWIEDZ