Adopcja l.flavus
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Witam. Około miesiąca temu kupiłem królową lasius flavus, do tej pory nie złożyła jajek. Dziś udało mi się złapać 2 robotnice. W związku z tym mam pytanie czy jest sens je adoptować czy lepiej czekać na jajka królowej? A jeśli adoptować to jak to zrobić?
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.
Możliwe że miała już jaja/straciła potomstwo przez co straciła swoje zapasy białkowe.
Pozdrawiam
No miesiąc to trochę długo, raczej powinna już złożyć, choć osobiście jeszcze bym się wstrzymał trochę...
Możliwe że miała już jaja/straciła potomstwo przez co straciła swoje zapasy białkowe.
Pytanie czy jesteś pewien że to ten sam gatunek, a nie np Chthonolasius? Zwykle adoptuje się przez lodówkę (tutaj też o tym trochę).
Pozdrawiam
Co do królowej to jestem raczej pewny (chyba że sprzedawca mnie oszukał) a robotnice są małe i żółte więc to raczej flavus. Odnośnie straty zapasów białka też o tym myślałem, próbowałem dokarmiać mrówkę muszkami i miodem lecz nie chciała jeść. Dlatego chyba zostanę przy adopcji. Lepiej będzie obie naraz czy próbować adoptować je pojedynczo?
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
W obu linkach które Ci podesłałem jest o tym info, nie zaglądałeś