dwie złapałem
Myrmica rubra
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
- dawid2000x1
u mnie jest ich wiele. :0
dwie złapałem

dwie złapałem
PILNE
czy mozna zakladac kolonie z dwiema krolowymi w sposob klasztorny czy jakos tak.. tzn mam dwie krolowe i czy moge je razem chowac
z gory dzieki za pomoc
ps. znaczy sie prawdopodobnie jest to rubra wiec takie bardziej ogolne pytanie o myrmice
[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 ]
teraz tak patrze i to raczej napewno nie jest M.rubra, ale wydaje mi sie ze krolowe sa tego samego gatunku
mozna robic im jakies adopcje 
czy mozna zakladac kolonie z dwiema krolowymi w sposob klasztorny czy jakos tak.. tzn mam dwie krolowe i czy moge je razem chowac
z gory dzieki za pomoc
ps. znaczy sie prawdopodobnie jest to rubra wiec takie bardziej ogolne pytanie o myrmice
[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 ]
teraz tak patrze i to raczej napewno nie jest M.rubra, ale wydaje mi sie ze krolowe sa tego samego gatunku
- pawelllQwE
- Kontakt:
Jeśli chodzi o Myrmica to możesz, tylko pytanie czy były z tego samego gniazda?

"Dział detektywistyczny"teraz tak patrze i to raczej napewno nie jest M.rubra
a co jesli bylypawelllQwE pisze:Jeśli chodzi o Myrmica to możesz, tylko pytanie czy były z tego samego gniazda?
teraz inne pytanko.. czy te dwie krolowe (razem badz osobno) dadza sobie rade zalozyc kolonie w sposob klasztorny
-
Artur Wrzos
Jak chcesz, to możesz splądrować w naturze jakąś kolonię i zabrać kilka poczwarek, by podrzucić je swoim....
M. rubra - L. niger - T. caespitum
jednak razem byc nie moga, po probie polaczenia sil dwoch krolowych musialem wkroczyc i je rozdzielac zeby sie nie pozabijaly
wiec odpowiedz na pytanie o kolonie z dwoma odpada
teraz czekam na jakie pomysly z dzialu detektywistycznego
czy myrmice moga zalozyc kolonie w sposob klasztorny czy raczej nie
wiec odpowiedz na pytanie o kolonie z dwoma odpada
teraz czekam na jakie pomysly z dzialu detektywistycznego
czyli to musza byc poczwarki.. pewnie zwykle robo by nie przyjely krolowejArtur Wrzos pisze:Jak chcesz, to możesz splądrować w naturze jakąś kolonię i zabrać kilka poczwarek, by podrzucić je swoim....
czy myrmice moga zalozyc kolonie w sposob klasztorny czy raczej nie
red20, możesz spróbować, tylko będziesz musiał je dokarmiać.
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)
Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)
Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
puki co jedza mieszanke bezproblemowo, zobaczymy jak jutro zareaguja na robakaxXLukasXx pisze:red20, możesz spróbować, tylko będziesz musiał je dokarmiać.
ale bede szukal cos do adopcji.. co najlepiej polecacie
- pawelllQwE
- Kontakt:
No to jeszcze lepiej (zapach kolonii).red20 pisze:a co jesli byly
Myślę, że robotnice przez lodówkę też by przyjęły.
- dawid2000x1
myśle, że nie macie co do tych królowych racjii w 100 %... ja niedawno złapałem jedną królową myrmica (rubra najprawdopodobniej). Potem w oczekiwaniu na jajka, znalazłem kolejną...na 100% nie były z tego samego gnizada. Co pewien czas wsadzałem je do pojemnika razem, potem robiłem to na dłuższy czas. Teraz siedzą razem, jedna ma jajka
. Ale niech moją wypowiedź oceni ktoś bardziej się znający 
- dawid2000x1
być może..moje na początku się "wąchały" intensywnie. Po paru minnutach je rozdzielałem. Później znowu się spotykały i tak w kólko...a teraz to już tak jak mówiłem.
- pawelllQwE
- Kontakt:
A co mamy oceniać?dawid2000x1 pisze:Ale niech moją wypowiedź oceni ktoś bardziej się znający
Nie łącz ich w takim razie, a jeśli chcesz żeby szybciej się rozwijały to zaadoptuj do każdej parę robotnic i już będzie szybciej. Najlepiej przez lodówkę, będą większe szanse na powodzeniered20 pisze:przy probie polaczenia tych dwoch krolowych skoczyly sobie do gardel (czy tam do czegos innego) i gdyby nie moja interwencja to nie wiem jakby sie to skonczylo
nie jest zle... jedna z nich urodzila jedno jajeczko
znowu bede wujkiem
[ Dodano: Sro 29 Kwi, 2009 ]
widzę juz drugie jajo wiec jedna krolowa powinna sobie poradzic klasztornie, jeszcze nie wiem co z druga
[ Dodano: Sro 20 Maj, 2009 ]
biorac pod uwage to:
teraz pozostaje dokarmiac krolowa robaczkami i pewnie poczekac jakies 2 miesiace do pierwszej robo
[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 ]
tym razem duuuzo ponizej sredniej. 18 dni i z pierwszej larwy zrobila sie poczwarka. byc moze wplyw mialo na to ciagle dokarmianie samotnej krolowej bialkiem zwierzecym (biale robaki).
pierwsza robo wydaje sie juz blisko narodzenia
[ Dodano: Sro 24 Cze, 2009 ]
no i obserwacja zakonczona, pierwsza mroweczka rozpoczela samodzielne zycie dnia dzisiejszego
18 dni ze stadium poczwarki do mrowki, czyli zmiescila sie w sredniej
okres jaja 20 dni
okres larwalny 18 dni
okres przepoczwarzania 18 dni
w sumie: 56 dni
wniosek: wydaje mi sie ze znaczace dla calej obserwacji bylo karienie krolowej bialkiem zwierzecym, dzieki temu larwa mogla sie rozwijac duzo szybciej i to przyspieszylo caly proces
[ Dodano: Sro 29 Kwi, 2009 ]
widzę juz drugie jajo wiec jedna krolowa powinna sobie poradzic klasztornie, jeszcze nie wiem co z druga
[ Dodano: Sro 20 Maj, 2009 ]
biorac pod uwage to:
moje Myrmice rozwijaja sie troszke szybciej.. pierwsza larwa po 20dniachMyrmica rubra (French entomologist C. Janet)
Embryonic period: 23-24 days
Larval period: 30-71 days
Pupal period: 18-22 days
Total: 71-117 days
teraz pozostaje dokarmiac krolowa robaczkami i pewnie poczekac jakies 2 miesiace do pierwszej robo
[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 ]
tym razem duuuzo ponizej sredniej. 18 dni i z pierwszej larwy zrobila sie poczwarka. byc moze wplyw mialo na to ciagle dokarmianie samotnej krolowej bialkiem zwierzecym (biale robaki).
pierwsza robo wydaje sie juz blisko narodzenia
[ Dodano: Sro 24 Cze, 2009 ]
no i obserwacja zakonczona, pierwsza mroweczka rozpoczela samodzielne zycie dnia dzisiejszego
18 dni ze stadium poczwarki do mrowki, czyli zmiescila sie w sredniej
moje obserwacje:Myrmica rubra (French entomologist C. Janet)
Embryonic period: 23-24 days
Larval period: 30-71 days
Pupal period: 18-22 days
Total: 71-117 days
okres jaja 20 dni
okres larwalny 18 dni
okres przepoczwarzania 18 dni
w sumie: 56 dni
wniosek: wydaje mi sie ze znaczace dla calej obserwacji bylo karienie krolowej bialkiem zwierzecym, dzieki temu larwa mogla sie rozwijac duzo szybciej i to przyspieszylo caly proces
- pawelllQwE
- Kontakt:
Normalne, moje Myrmica czasami są takie jasne nawet przez tydzień. Potem są trochę nieśmiałe i siedzą cały czas z matką i potomstwem. Po ok. 2 dniach furażerują ze starszymi po arenie 
-
Artur Wrzos
Uważajcie na biegacze.
Od jakiegoś czasu wpuszczam na arene wścieklic żywe chrząszcze z rodziny Biegaczowatych (Carabidae), które dość łatwo teraz złapać o zmroku w świetle lamp. Codziennie, po jednym, czy dwa, a nawet trzy, poza innymi owadami. Radziły sobie doskonale bez większych strat.
Dziś arena przypominała pobojowisko. Wróciłem z zakupów, z wpuszczonych rano trzech chrząszczy, po dwóch godzinach żył tylko jeden... zaś wokoł około setka dogorywających robotnic.
Istna rzeź..
Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu wpuszczam na arene wścieklic żywe chrząszcze z rodziny Biegaczowatych (Carabidae), które dość łatwo teraz złapać o zmroku w świetle lamp. Codziennie, po jednym, czy dwa, a nawet trzy, poza innymi owadami. Radziły sobie doskonale bez większych strat.
Dziś arena przypominała pobojowisko. Wróciłem z zakupów, z wpuszczonych rano trzech chrząszczy, po dwóch godzinach żył tylko jeden... zaś wokoł około setka dogorywających robotnic.
Istna rzeź..
Pozdrawiam
M. rubra - L. niger - T. caespitum
- pawelllQwE
- Kontakt:
Ja bym nie próbował, ale jak już to których jest więcej? (Znacznie więcej) 
- pawelllQwE
- Kontakt:
Pumba pisze:17 robotnic
Artur Wrzos pisze:setka dogorywających robotnic.
Ja mam coś ponad 50 robo Myrmica i nie daję żywych robali. Przy 17 nawet bym o tym nie myslał
.png)