Początkujący- jaki gatunek z różnymi kastami?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Póki co wczoraj zwiększyłem wilgotność. Wejście do akrylu zatkałem kawałkiem korka celulozowego i go namoczyłem. Nie dawałem większego owada. Jedynie po kilka owocówek. Kilka zostało wyniesionych nawet przed komorę gniazdową i nie zjedzone zupełnie. Coś większego będę mógł podać dopiero w poniedziałek. Dzisiaj królowa złożyła nowe jaja. Przed chwilą zauważyłem (22:45), że robotnica niesie inną martwą (prawie), więc zwiększona wilgotność nic nie daje, a praktycznie cały akryl jest mokry. Na chwilę obecną jest już ok. 35 robotnic i 8-10 żołnierzy. Robotnica, która niedługo zakończy swój żywot, zaczyna powoli chodzić, potykać się. I nie zdychają wszystkie naraz, tylko po jednej każdego dnia. Dziwi mnie ta umieralność robotnic szczerze powiedziawszy. 
Dobra, może się to komuś przyda. Pomogło dopiero obniżenie wilgotności (czyli pozostanie przy samym nawadnianiu z grzybka) + pozbycie się skroplonej wody + obniżenie temp. w komorze królowej do 22-23 st. Pokarmów podstawowych rozwadnianych, miodu i innych spadzi nie ruszają tylko zasypują. Pokrojonym mącznikiem też za bardzo się nie interesują. Jedynie co lubią robić, to ganiać za owocówkami.
Pozdrawiam i dzięki za porady
Pozdrawiam i dzięki za porady
.png)