Swego czasu kolega pokazywał mi model formicarium, planując go produkować na szerszą skalę. Ponieważ nie jestem zwolennikiem plexi jako materiału do konstruowania czegokolwiek, co miałoby służyć jako pomieszczenie do życia i obserwacji zwierząt, nie pokusiłem się o podobną konstrukcję. Co prawda w planach było odtworzenie tegoż modelu w szkle, jednak natłok pracy nie pozwalał mi tego dotąd zrobić, poza tym, nie będąc pomysłodawcą, nie chciałem się z tym modelem wychylać jako pierwszy. Jednak właśnie przed chwilą zobaczyłem w necie prawie identyczny model na stronce : http://shop.apocrita.de/product_info.ph ... ucts_id/78
Tak jak i model kolegi, podoba mi się wykonanie - niestety nie materiał - pleksa bardzo szybko zmatowieje :/
Niestety model ten ma jedną, zasadniczą dla mnie wadę - nie pozwala mrówkom na kreatywność w rozbudowie gniazda - nadaje się do chowu małych kolonii i świetnie się spisze, jako ich "przedszkole" - spróbuję w najbliższej przyszłości odwzorować go w szkle z korkiem jako wypełnieniem. Zobaczymy... może się spawdzi
.png)